Mistanke om kviksølvforurening: Nedrivning blev stoppet - men er genoptaget

Hjørring Kommune undersøger tip om forurening på Vestre Skole/Musisk Skole, som er under nedrivning

Mulig kviksølvforurening på tidligere Vestre Skole og musisk skole, som er under nedrivning. Foto: Bente Poder

Mulig kviksølvforurening på tidligere Vestre Skole og musisk skole, som er under nedrivning. Foto: Bente Poder

OPDATERET KL. 12.23 : Arbejdet er genoptaget

HJØRRING:Borgmester Arne Boelt beordrede torsdag morgen nedrivningen af den tidligere Vestre Skole/Musisk skole stoppet omgående. Han modtog sent onsdag aften et tip om mulig kviksølvforurening af skolen. Arbejdet blev genoptaget, da man havde fået lokaliseret det mulige forureningssted til den søndre ende af bygningen. Den ende er nedrivningen ikke nået frem til.

Arne Boelt fortæller, at en borger efter byrådsmødet kontaktede ham og oplyste om et kviksølvspild i et fysiklokale i begyndelsen af 1980'erne. Kviksølvet blev dækket til med zink og er senere flydt ned i etageadskillelsen.

- Jeg er meget overrasket. Vi har intet vidst om det. Borgeren påstår, at han har advaret kommunen pr. mail, hvilket vi ikke umiddelbart kan se, men det vil jeg ikke afvise. Sådan en mail kan ende i et spamfilter. Det er vi i gang med at undersøge. Jeg opfordrede borgeren til at sende mailen igen, men det afviste vedkommende, siger Arne Boelt.

- Jeg tog ned på byggepladsen torsdag morgen. Kviksølv er giftigt, så vi kan ikke løbe nogen risiko, før vi har undersøgt sagen grundigt. Og ikke mindst fundet ud af, præcist, hvilket lokale, det drejer sig om. Arbejderne tog det roligt, men sagde: havde vi bare vidst det. Så kunne vi have undersøgt bygningen, før vi gik i gang med at rive ned, lyder det fra borgmesteren.

Hjørring Kommunes miljøafdeling er i gang med at undersøge de nærmere omstændigheder og forberede tiltag og sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med en eventuel fjernelse af kviksølvet.

Foto: Bente Poder

Foto: Bente Poder

Arne Andersen, Vrå, er for tiden ved at rive skolen ned for at opføre boliger på grunden.

Projektchef på byggeriet Rolf Gravesen fra Arne Andersen, oplyser, at arbejdet blev genoptaget efter en time.

- Vi har lavet en plan for nedtagningen sammen med kommunen og nedbrydningsfirmaet. Vi ved nu, at det er den søndre ende. Vi tager forsigtigt etageadækkene ned og placerer dem i en forseglet container, når vi kommer dertil. Derefter undersøger vi dem for kviksølv, siger Rolf Gravesen.

Den tidligere Vestre skole blev lukket som folkeskole i 1989, men siden har den været musisk skole, så mange børn har gået på skolen gennem årene.

Foto: Bente Poder

Foto: Bente Poder

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.