Nye store butikker får trafikken til at bryde sammen på indfaldsvej

Der skal findes nye trafikløsninger, hvis der skal være plads til flere store butikker langs Frederikshavnsvej i Hjørring.

Nye butikker langs Hjørrings indfaldsvej vil få store trafikale konsekvenser viser ny analyse.

Nye butikker langs Hjørrings indfaldsvej vil få store trafikale konsekvenser viser ny analyse.

På visse tidspunkter af døgnet ligner trafikken på Hjørrings primære indfaldsvej Frederikshavnsvej noget der kan betegnes som sammenbrud, og det vil kun blive værre, hvis der bliver givet grønt lys til flere store udvalgsvarebutikker, konkluderer ny analyse.

Hjørring Kommune skal tage stilling til, om der skal laves en ny lokalplan for to store forretninger på hver 3000 kvadratmeter. Den ene er den svenske butikskæde Dollar Store, mens den anden er elektronik-giganten Power.

Politikerne er generelt positive overfor nye forretninger, der kan styrke Hjørrings position som handelsby, men det ser ud til, at de trafikale løsninger ikke er fulgt med.

Det er krydset Frederikshavnsvej/Hedevold, der bekymrer i den analyse, som Cowi netop har lavet for Hjørring Kommune.

" I eftermiddagsspidstimen viser beregningen i dag et trafikalt sammenbrud ved udkørsel fra Hedevold", hedder det i analysen, der viser at udkørende fra de nuværende butikker - bl.a. Jysk og Jem og Fix på Hedevold, risikerer at skulle vente i 224 sekunder eller næsten fire minutter. Ved en tilfredsstillende trafikafvikling skal ventetiden på at komme ud fra en sidevej maksimalt ligge på omkring 35 sekunder. Konsekvensen ved den lange ventetid er, at flere begynder at tage chancer, og dermed øges risikoen for ulykker.

Der kører i forvejen cirka 14.000 biler på Frederikshavnsvej i døgnet og to udvalgsbutikker vil generere cirka 900 biler til og fra Frederikshavnsvej. Altså det dobbelte antal kørsler. En del af kunderne vil være bilister, der i forvejen kører på indfaldsvejen, men cirka halvdelen vil være nye bilister.

- Det er korrekt, at vi har en meget stor udfordring med trafikafviklingen, men jeg kan ikke forestille mig, at det skulle kunne bremse de her butiksplaner. Vi skal have fundet løsninger, siger formand for kommunens teknik og miljøudvalg, Søren Smalbro (V).

Der er allerede ved at blive lavet en ny lysregulering ved Biltema længere ude ad Frederikshavnsvej, og Cowi-analysen betegner da også en lysregulering, som den bedste løsning på udfordringerne i krydset Frederikshavnsvej/Hedevold. Nye svingbaner vurderes også at kunne få trafikken til at glide bedre.

- Jeg kan ikke afvise, at vi kommer til at overveje endnu en lysregulering, selvom der også skal være plads til bilerne på Frederikshavnsvej. Vi skal have drøftet det her og andre mulige løsninger, siger Søren Smalbro.

Politikerne i kommunens teknik og miljøudvalg skal på et møde onsdag drøfte, om lokalplanen for de nye forretninger skal sendes i høring.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.