Kystbeskyttelse

Hærværk på kysten: - Det er ikke i orden, men staten er den store skurk

Anklager kræver bødestraf i sag om selvtægt på kysten ved Lønstrup. Tiltalte erklærer sig uskyldige

LØNSTRUP:Pressede sommerhusejere, der er tæt på at miste deres hus til havets kræfter, plejer ikke at holde sig tilbage med at lufte deres frustrationer, men lige når det gælder de fire tiltalte i sagen om hærværk og ulovlig kystsikring på stranden og klinten i et sommerhusområde syd for Lønstrup, er der total tavshed. Sagen blev onsdag indledt ved retten i Hjørring

- Mine klienter ønsker ikke at udtale sig, lød det fra forsvarer Anders Stoltenberg, der dog erklærede, at alle fire tiltalte nægter sig skyldige i anklagerne om overtrædelse af kystbeskyttelsesloven, naturbeskyttelsesloven og klitfredningen.

De fire tiltalte er to mænd på 69 år, en 66-årig kvinde og en 40-årig mand, som tydeligvis har tilknytning til et eller flere af de mest truede sommerhuse i området. Tiltalen handler om, at de fire tiltalte og en forening har stået bag ulovlig kystsikring med 650 tons sten på stranden i juni 2016. Det skete umiddelbart efter, at grundejere i området fik endnu et af talrige afslag på en ansøgning om hård kystsikring. I december 2017 blev der igen grebet til selvtægt, hvor der blev lavet ulovlig terrænregulering omkring sommerhusene og udlægning af beton og granitsten på Lønstrup Klint.

Kystsikringen ved Lønstrup by grænser op til området, som ikke må lave hård kystsikring. Foto: Peter Broen

Kystsikringen ved Lønstrup by grænser op til området, som ikke må lave hård kystsikring. Foto: Peter Broen

Anklager Ingrid Munch Hansen dokumenterede i retten, at den tiltalte forening indbetalte knap 300.000 kroner til den entreprenør, der lagde de i alt 650 ton sten ud på stranden i juni 2016. Den tiltalte 66-årige kvinde er den eneste, der har fuldmagt til at betale regninger. Anklageren fremlagde også dokumentation for, at de andre tiltalte efterfølgende har indsat store beløb på foreningens konto. Indbetalinger fra foreningen blev også dokumenteret ved det senere hærværk i 2017

Anklageren kræver bødestraf på i alt 425.000 kroner.

De ulovlige sten ligger imidlertid fortsat på stranden, og den verserende straffesag forholder sig ikke til, hvad der skal ske med stenene - om de eventuelt skal fjernes.

- Det spørgsmål er ikke en del af denne sag, og det bliver der formentlig først taget stilling til efter en eventuel dom i sagen om ansvaret for den ulovlige kystsikring, oplyser anklager Ingrid Munch Hansen.

Poul Møldrup var mødt op for at følge sagen i retten. Han har selv sommerhus på Lønstrup Klint. Foto: Jakob Gammelgaard

Poul Møldrup var mødt op for at følge sagen i retten. Han har selv sommerhus på Lønstrup Klint. Foto: Jakob Gammelgaard

Blandt tilhørerne i retten i Hjørring var der flere sommerhusejere mødt op.

- Jeg tager da afstand fra selvtægt, men jeg synes Kystdirektoratet og dermed staten er den store skurk fordi de har afvist alle bestræbelserne på at lave kystsikring på vores truede kyst, siger grundejer Hans Jørgen Christensen.

Poul Møldrup har et sommerhus cirka 300 meter fra kysten. Han er træt af, at kystsikringen fylder så meget i grundejerforeningerne.

- Den her sag om selvtægt har også skabt en masse splid og spektakel. Jeg er meget imod, at nogle tager sagen i egen hånd, men det offentlige burde tage ansvar og sørge for, at der bliver lavet kystsikring.

Sagen om hærværk og ulovlig kystsikring fortsætter torsdag med vidneafhøringer.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.