Flere var indblandet i ulovlig kystsikring: - Jeg indbetalte 25.000

Vidneafhøringer i sagen om ulovlig kystsikring afslører, at flere end de tiltalte var med i projektet.

Den ulovlige kystsikring på stranden syd for Lønstrup - med beton og granitsten. Arkivfoto: Jesper Thomasen

Den ulovlige kystsikring på stranden syd for Lønstrup - med beton og granitsten. Arkivfoto: Jesper Thomasen

LØNSTRUP:Flere grundejere, end de fire tiltalte, har været involveret og betalt for den ulovlige kystsikring på klinten ved sommerhusområdet syd for Lønstrup. Det kom frem under torsdagens vidneafhøringer i Retten i Hjørring.

To mænd på 69 år, en 66-årig kvinde og en 40-årig mand, samt en forening står tiltalt for ulovlig kystsikring med 650 ton norske granitsten på stranden i juni 2016, samt ulovlig terrænregulering og udhældning af beton og granisten på klinten i julen 2017. Anklageren kræver en samlet bødestraf på i alt 425.000 kroner. Den ulovlige kystsikring blev lavet, efter at grundejerne havde fået endnu et afslag på hård kystsikring i 2016. Strækning er speciel, fordi det er udpeget som Natura 2000, og dermed er tilladelser til hård kystsikring udelukket.

En projektleder fra det entreprenørfirma, der i juni 2016 placerede de 650 ton sten ved klitfoden på stranden, ændrede sin tidligere forklaring, og fortalte i retten, at det ikke var en af de tiltalte, men en helt anden grundejer fra området, der kontaktede firmaet og bestilte granitstenene.

- Jeg er sikker på , at det var en anden, der i første om gang tog kontakt og bestilte stenene , sagde projektlederen

Anklager Ingrid Munch Hansen dokumenterede onsdag, at den tiltalte forening, efterfølgende havde betalt regningen for stenene på knap 300.000 kroner, og flere af de tiltalte havde indbetalt store beløb til foreningen.

Men en anden grundejer, der torsdag var indkaldt som vidne, måtte også indrømme, at han havde indbetalt 25.000 kroner til den tiltalte forening, og kunne også bekræfte, at der forud for arbejdet var indkaldt til møder med henblik på at iværksætte kystsikring. De møder blev imidlertid ikke holdt i grundejerforeningernes regi.

Det understreger formanden for en af grundejerforeningerne da også overfor NORDJYSKE:

- Vi havde i grundejerforeningen ikke noget med den ulovlige kystsikring at gøre, og jeg betalte ikke ind til det, da det selvfølgelig er forkert, når der ikke er givet en tilladelse, siger formand for grundejerforeningen Mårup Strand, Knud Erik Andersen.

Han bekræfter dog, at han var vidende om, at flere enkeltpersoner blandt områdets henved 120 grundejere var involveret i planerne.

- Folk er jo desperate. De kan ikke sælge deres huse, og de har udsigt til at miste deres værdier, fordi der ikke må kystsikres, siger Knud Erik Andersen, der mener, at det mest retfærdige udfald på sagen vil være en frifindelse eller en meget mild straf.

- Vi har i grundloven pligt til at sikre vores ejendomme mod fare, og myndighederne har ført os bag lyset, bla. da området blev udpeget til Natura 2000 i 2003. Det blev vi ikke informeret om, siger Knud Erik Andersen.

Fredag er der procedure fra forsvarer og anklager. Der falder formentlig ikke dom fredag. Sagen bliver formentlig optaget til dom, hvilket betyder, at dommen først bliver afsagt om nogle dage.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.