Højere afgift på nødder end på slik og øl

Nødder er sunde - alligevel er afgiften høj

Afgifter på nødder er større end afgifter på slik og øl. Arkivfoto

Afgifter på nødder er større end afgifter på slik og øl. Arkivfoto

DANMARK:Selv om både sundhedsmyndighederne og Hjerteforeningen anbefaler, at der indgår en vis mængde nødder i den daglige kost, har Danmark en nøddeafgift, der ligger på niveau med eller højere end afgiften på slik, chokolade, is og øl. Det skriver Politiken søndag.

For eksempel er afgiften - der er verdens eneste afgift på nødder - på 41 kroner kiloet, inklusive moms, for hakkede mandler og 22,50 kroner kiloet for hasselnødder.

- Effekten kan være at modarbejde kostrådene, når du har et råd, hvor du anbefaler folk at spise en fødevare og så belægger selv samme fødevare med afgifter, siger afdelingsleder i DTU Fødevareinstituttet Gitte Gross til Politiken.

Afgift indført i 1922

Nøddeafgiften blev indført i 1922 som en del af en beskatning på ’luksus’-nydelsesvarer som chokolade, konfekt, lakrids og marcipan. Nødderne blev i den forbindelse pålagt en afgift for at folk ikke skulle fremstillede marcipan derhjemme i stedet. Men der er forskellige satser alt efter nøddernes type og den behandling, de har fået.

- Nøddeafgiften er et rigtig godt eksempel på, at vi har valgt at lave punktafgifter på en rigtig snørklet måde, der giver enormt bureaukrati og papirarbejde i virksomhederne. Og det er ekstra paradoksalt, hvis myndighederne ligefrem anbefaler dem som sundhedsfremmende, siger skatteordfører i Venstre Torsten Schack Pedersen.

Venstre var som del af VK-regeringen i 2009 med til at hæve nøddeafgifterne betragteligt. Men nu mener partiet, at tiden er løbet fra den type punktafgifter.

Afgifter stiger

Ifølge Skatteministeriet vil det koste statskassen 130 millioner kroner at skrotte afgifterne på nødder. Men selv hvis den nye skatteminister, Benny Engelbrecht (S), ville skrotte afgiften, giver det tekniske problemer.

- Jeg medgiver, at det kan se pudsigt ud, at vi har den afgift. Men der er en ret kedelig EU-teknisk sammenhæng. Forklaringen er, at afgiften på nødder og marcipan hænger sammen, og det betyder, at hvis man fjerner afgiften på nødder, kan vi ikke opretholde afgiften på chokolade og slik, siger Benny Engelbrecht.

- Chokolade- og slikafgiften indbringer 2 milliarder om året, og det er altså ikke lommepenge, siger Benny Engelbrecht.

Afgiften på mange nøddetyper stiger med op til 1,5 kroner fra 1. januar 2015.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.