Høsten er godt begyndt

Tørt vejr har sikret nem start og nul tørreomkostninger, men mange uger uden regn har taget toppen af udbyttet

Udsigt fra mejetærskerens styrehus er formidabel. Her er det rapsen hos landmand Ole Skaarhøj ved Gistrup, der bliver høstet direkte, uden at det har været nødvendigt at lægge bælgene med de sorte oliefrø til tørring på stubbene først. Foto: Mette Nielsen

Udsigt fra mejetærskerens styrehus er formidabel. Her er det rapsen hos landmand Ole Skaarhøj ved Gistrup, der bliver høstet direkte, uden at det har været nødvendigt at lægge bælgene med de sorte oliefrø til tørring på stubbene først. Foto: Mette Nielsen

NORDJYLLAND:Høsten i Nordjylland er kommet i gang under de bedst tænkelige vilkår: tørt vejr dag efter dag. Weekendens vejromslag kan nok lægge en midlertidig dæmper på arbejdet, men ganske meget af det, der skal sikre landmændene, husdyrene og i sidste ende os alle sammen mad på bordet det kommende år, er allerede kommet godt i hus.

- Tre fjerdedele af vinterbyggen er høstet, og de seneste dage er det gået løs med raps-markerne. Her er der nok høstet omkring 35 procent, fortæller nordjysk souschef for korn- og foderstofvirksomheden Danish Agro, Henrik Nielsen, Vrå.

Enkelte landmænd er gået i gang med at høste rug, hvede og vårbyg.

Udbyttet matcher ikke helt det flotte vejr, men ligger lidt over middel i både vinterbyg og raps.

- Nogle af de høje forventninger bliver næppe indfriet fuldt ud på grund af manglende regn i forsommeren. Flere områder mangler virkeligt vand, og det betyder, at afgrøden er blevet moden inden den helt færdig med at vokse, fortæller Henrik Nielsen.

Til gengæld har det flotte vejr indtil nu betydet meget lave omkostninger til at bjærge høsten. Kornet skal ikke tørres, men kan bare lægges på lager med gennemluftning, så temperaturen kommer ned.

Fra kontakt til kollegerne i Danish Agro landet over kan Henrik Nielsen rapportere, at forventningen overalt er den samme: en god middelhøst.

Lavere priser

Priserne på afgrøderne afgøres af det internationale marked. De er faldet med 15-20 procent i forhold til sidste år.

- Det ligger tæt nede på, hvad det koster at producere, men kan høsten fortsætte med at være så nem og omkostningsfri, som den er begyndt, kan det kompensere lidt for det, siger Henrik Nielsen.

Landmand Ole Skaarhøj, Gistrup, er en af dem, der har glædet sig over det gode høstvejr. Han har høstet vinterbyg med godt middeludbytte, og var denne uge i gang med rapsen og skal derefter, en af de nærmeste dage, i gang med hvedemarkerne.

Mejetærskeren brændte

Men arbejdet fik et kedeligt afbræk først på ugen: der gik ild i den næsten nye mejetærsker.

Selvom der var monteret automatisk brandslukningsudstyr på maskinen, stod den ikke til at redde, men udbrændte totalt.

- Vi har ellers været omhyggelige med at holde maskinen ren. Det er et kreperligt tidspunkt at miste maskinen lige midt i rapshøsten, for den skal høstes lige til tiden. Heldigvis har vi kunnet få en maskinstation til at høste for os, siger han.

Det var Terndrup Maskinstation, som var klar med en maskine i en kritisk situation.

I alt skal Ole Skaarhøj og den landmand, han er i driftsfællesskab med, høste 800 hektar.

- Under ét tegner det til god middelhøst. Vinteren og foråret var godt, men det har regnet for lidt den seneste tid til at få det optimale kerneudbytte, fortæller han.

Til gengæld har det været en meget nem høst med helt usædvanligt lave vandprocenter i korn og frø, siger han.

Torben Høj Jakobsen, indehaver af Terndrup Maskinstation, bekræfter, at årets høst er usædvanlig.

- Vi har aldrig nogensinde begyndt så tidligt på høsten. 5. juli tog vi den første mark med vinterbyg. Det var 14 dage før normalt, fortæller han.

Middelår og rekordeksport i EU

En prognose fra EU-Kommissionen fra tidligere på måneden - da høsten allerede var langt henne i Sydeuropa - viser, at høsten i hele EU tegner til at bliver over middel for andet år i træk. Eksporten ud af EU ventes at sætte ny rekord.

Samlet er der forventning om en kornhøst på 302 millioner ton, hvoraf 42 millioner ventes eksporteret ud af EU.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.