Homoseksuelle trives dårligere end heteroseksuelle

Professor ved Aalborg Universitet står bag undersøgelse, der afslører stor ulighed

Colourbox <i>colourbox.com</i>

Colourbox colourbox.com

DANMARK:Bi- og homoseksuelle har på en række punker ringere trivsel end heteroseksuelle. Tal fra en stor befolkningsundersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser ifølge Politiken, at der er tre gange så mange selvmordsforsøg, et signifikant ringere sexliv og markant flere oplevelser med seksuel vold og tvang blandt bi- og homoseksuelle end blandt heteroseksuelle.

- Tallene afslører en temmelig forskrækkende ulighed i psykosocial og seksuel sundhed, siger professor i sexologi ved Aalborg Universitet Christian Graugaard til Politiken.

Han står bag undersøgelsen, der er den største af sin art i Danmark og er baseret på spørgeskemaer besvaret af knap 8.500 danskere i 2000. Det er første og eneste gang, et så stort befolkningsstudie har spurgt om deltagernes seksualitet.

- Selv om tallene har nogle år på bagen, er de stærkt bekymrende. Der er ikke noget, der tyder på, at tingene har ændret sig siden 2000, siger Christian Graugaard, til avisen.

Undersøgelsen viser, at mere end hver tredje bi- eller homoseksuelle kvinde har oplevet seksuel vold, og at hver femte har overvejet selvmord. Det samme gælder for hver sjette bi- eller homoseksuelle mand. I den heteroseksuelle befolkning har godt hver tolvte overvejet at tage livet af sig selv.

Overlæge ved Statens Seruminstitut Morten Frisch, der har været med til at lave den nye forskning, kalder det ”afgørende”, at årsagerne til den øgede mistrivsel bliver undersøgt nærmere:

- På alle andre områder ville man reagere prompte, hvis undersøgelser viste, at en særlig demografisk gruppe har en 4-6 gange forøget selvmordsrate. Så ville man kaste, hvad man havde i hænderne, for at finde ud af, hvad hulen der foregår. Det bør man også gøre her, siger han til Politiken.

I Sundhedsstyrelsen kalder chefkonsulent Niels Sandø de nye tal for en ”bekymrende øjenåbner”:

- Resultaterne skal tages alvorligt og tænkes ind i de tiltag, der bliver lavet i forhold til befolkningens sundhed generelt. Men det handler også om at sikre, at de her borgere får den rette behandling, hvis de har psykiske problemer, og at de får information om, hvor de kan henvende sig og få råd og vejledning, for eksempel hos LGBT Danmark, siger han til Politiken.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.