Husk lige hygiejnen i julekøkkenet

Lidt omtanke redder dine gæster fra at tilbringe det meste af juledag på toilettet

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

MADLAVNING:Når Sundhedsstyrelsen er ude og kontrollere fødevarevirksomheder, så er der nogle ting, der helt fast bliver spurgt efter og kigget til. Det er ting som krydskontaminering, nedkølingsprocedurer og egenkontrol.

Fem råd fra Fødevarestyrelsen

Start med at rydde ud og gøre rent i køleskabet. Der er varer, der ikke nødvendigvis skal opbevares på køl, fx konservesdåser, øl, sodavand, frugt og grønsager.
Tjek, at temperaturen i køleskabet er på maks. fem grader og gerne koldere, da de fleste bakterier ikke kan vokse, når temperaturen er fem grader eller lavere.
Vask hænder, inden du går i gang med at lave mad, og gerne flere gange undervejs. God håndhygiejne er helt afgørende, når man håndterer fødevarer.
Sørg for at have ét skærebræt til fx den skyllede salat og ét andet til råt kød. En enkelt dråbe campylobacterinficeret rå kødsaft kan give alle gæsterne diarré.
Servér retterne rygende varme, for høj varme dræber bakterierne. Men husk også at få retterne hurtigt på køl, når alle har fået. Ved stuetemperaturer stortrives bakterierne.

Og selv om det kan lyde lidt teknisk, så er det ting, som du egentlig også selv bør have styr på i køkkenet. For så vidt altid, men specielt i juledagene, hvor ænder, salat, kartofler og 50 andre ingredienser fylder bordene, og risikoen for at du får sendt familien hjem med en gedigen gang racermave alt andet lige er større end til hverdag.

Så hvad betyder det? Egentlig bare gammelkendte procedurer: Lad være med at snitte salat på det skærebræt, den rå and lige har ligget på. Sørg for at få kølet det mad, der skal køles ned, kølet hurtigt ned - og hav de rigtige procedurer i baghovedet, når du laver mad, så du kan stoppe dig selv eller andre, hvis der er noget, der er helt galt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.