Hvaler styrer pulsen med tankerne

To fynske marsvin har vist forskerne, at hvalers evne til at holde vejret under vand skyldes en unik evne til at styre hjerterytmen. Et svar, der har været næsten 80 år undervejs

Arkivfoto

Arkivfoto

FYN:Undervandshøjtaleren bipper, og straks dykker marsvinet Freja ned på 1 meters dybde i sit bassin, hvor hun bliver i de næste 20 sekunder.

På hendes hoved sidder et gult apparat fastklæbet, der måler hendes hjerterytme og adfærd under hele dykket.

Ved at gentage det scenarie 100 gange har danske forskere fra Aarhus Universitet fundet ud af, præcis hvad der sker i de små hvalers indre, når de dykker: De sænker deres puls med tankens kraft, skriver Videnskab.dk.

Det fortæller hovedforfatteren på et nyt studie, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Current Biology, Siri Elmegaard fra Aarhus Universitet.

Skal man skrue ned for radiatoren, når man lufter ud?

Det nye studie begejstrer den danske hvalforsker Morten Tange Olsen, adjunkt på Statens Naturhistoriske Museum. Han har læst studiet, men ikke deltaget i det.

- Jeg synes, det her er kæmpestort. Aldrig før har man kunnet bevise, at hvalerne kan styre deres hjerterytme bevidst, så studiet her helt unikt, siger han.

Fuld kontrol er en stor fordel

Den fulde kontrol over hjerterytmen tillader hvalerne at spare på ilten. Det giver en stor fordel, når de skal jage og er derfor nødvendig for hvalernes overlevelse, fortæller Siri Elmegaard.

- Det giver dem en kæmpe fordel, fordi de kan dykke i længere tid og derfor fange mere mad, når de forvalter ilten effektivt, fortæller Siri Elmegaard.

Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger

Det er smart, for hvis marsvinene hele tiden nedjusterede deres puls maksimalt, ville deres krop hurtigt blive udmattet. Derfor er det vigtigt for hvalerne at kunne forudsige, hvor meget det er hensigtsmæssigt at sænke pulsen, afhængigt af dykkets varighed.

Den tilpasning gør deres behov for at hvile ved overfladen og få ny ilt til cellerne mindre, og dermed kan marsvinene bruge mere af deres tid på at jage.

Toptrænede fynske hvaler var nøglen

Jagten på hemmeligheden bag hvalernes dykkerteknik har faktisk stået på siden 1930’erne, fortæller Siri Elmegaard.

Dengang begyndte verdens hvalforskere at brygge på en teori omkring, at hvalerne måtte kunne styre deres hjerterytme bevidst under dyk, men fordi de store dyr er exceptionelt svære at studere, har man ikke kunnet bevise det før nu.

Derfor kunne Siri Elmegaard ikke have lavet forsøget uden de to marsvin, Freja og Sif, og deres trænere fra Fjord & Bælt Center i Kerteminde. Freja og Sif er nemlig vant til mennesker uden at være decideret tamme og fungerer derfor som de perfekte modeldyr.

Heste kan bruge symboler til at kommuni

- Det er meget sjældent at have adgang til trænede marsvin som Freja og Sif. De lever tilnærmelsesvist som vilde marsvin, men er stadig vant til mennesker og kan udføre kommandoer, hvilket giver en unik mulighed for at måle på hjerterytmen uden at påvirke resultaterne, forklarer hun.

- Både vi og marsvinene var nødt til at vide på forhånd, om de skulle til at dykke et længerevarende eller et kort dyk, så vi kunne måle, om de bevidst ændrede hjerterytmen, alt efter dykkets længde, forklarer hun.

Og det viste forsøgene tydeligt, at de gjorde. Forskerne kunne ud fra pulsmålingerne se, at hvalerne tog en bevidst beslutning om at sænke hjerterytmen mindre på de kortvarige dyk.

I en video på Videnskab.dk kan du høre, hvordan marsvinets puls sænkes markant, når den dykker.

Bekræftelsen af, at hvalerne bevidst styrer pulsen, når de dykker, kan give en potentiel forklaring på, hvorfor hvalerne indimellem strander.

Derfor er det vigtigt at undersøge, hvordan menneskelige aktiviteter påvirker hvalernes dykkerteknikker, mener Siri Elmegaard. Det bliver formentlig hendes næste projekt.

Andre artikler på Videnskab.dk:Mysterium: Har uopdaget planet tiltet hele Solsystemet?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden