Hver femte kender en spritbilist

19 procent af os kender en person, der jævnligt kører med sprit i blodet

Hver femte kender en person, der jævnligt kører spirituskørsel. Arkivfoto

Hver femte kender en person, der jævnligt kører spirituskørsel. Arkivfoto

DANMARK:For meget alkohol i blodet og en fod på speederen koster hvert år mange liv i trafikken. Nu viser en helt ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, at hver 5. person i Danmark kender nogen i omgangskredsen, som man ved eller tror jævnligt kører spritkørsel.

Samtidig viser en optælling fra Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik, at fra 2008 til og med 2012 har 252 mennesker mistet livet og 1435 er blevet kvæstet i ulykker, hvor der har været en spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj (knallert, motorcykel, bil, varebil eller lastbil) involveret i ulykken.

Så selv om antallet af spritulykker er faldet over årene, så er spritkørsel stadig et stort problem.

I Nordjylland blev der i perioden 2008-2012 dræbt 31 personer i ulykker, hvor der var en spritbilist involveret, mens 197 kom alvorligt til skade i den type ulykker.

Hvad kan man gøre?

For mange kan det være grænseoverskridende at sige til en anden person, at vedkomne bør lade bilen stå, tage en taxa eller blive og overnatte.

Men det er vigtigt at gøre det, da vi alle har et ansvar og mulighed for at forhindre berusede personer i at sætte sig bag rattet og måske være skyld i en ulykke, påpeger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

- Det er vigtigt, at man tør stille det følsomme spørgsmål, da det kan redde liv. Det kan være en god ide at alliere sig med andre i selskabet og sammen med dem gribe ind, siger hun.

Ny spritkontrol i trafikken

Fra mandag og frem til 20. december vil en kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden samt landsdækkende politikontroller minde trafikanterne om at lade bilen stå, når de skal i byen eller til julefrokost, hvor der kommer alkohol på bordet.

I stor stil vil folk blive mindet om budskaberne via Rådet for Sikker Trafik og TrygFondens Facebook-side ”Stop Spritkørsel”, hvor der allerede er massiv opbakning til at dele kampagnens budskaber.

- Det er med til at gøre en forskel, når folk deler erfaringer og bliver bedre til at sige fra. Det er afgørende, at vi alle gør noget, så vi undgår at stå i en situation, hvor vi kunne have grebet ind, men lod en person køre, og det endte i en ulykke, hvor mennesker kom til skade, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

Flere steder i landet vil store plakater minde om, at allerede inden festen begynder, skal man have aftalt, hvem der kører hjem. Samme budskab vil bilisterne møde på bagenden af 770 busser.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.