Hvidvin gik i vasken

Vejret var ikke med verdens nordligst beliggende vingård i 2012

Arbejdet i vinmarken bærer næsten hele lønnen i sig selv, mener Mogens Damsgaard. Men det der jo sjovere, når der også kommer vin på flaskerne.Arkivfoto: Claus Søndberg <i>Pressefotograf Claus Søndberg</i>

Arbejdet i vinmarken bærer næsten hele lønnen i sig selv, mener Mogens Damsgaard. Men det der jo sjovere, når der også kommer vin på flaskerne.Arkivfoto: Claus Søndberg Pressefotograf Claus Søndberg

THORUP:Det er ingen fest at være vinavler på vore breddegrader i år. På Alderslyst Vingård i Thorup er høsten kun på 70 liter rødvin.

- Det er rent ud sagt noget lort i år. Der er vist ingen i Danmark, der har haft vin af betydning, fordi det var så koldt i juni, da vinen skulle blomstre og springe ud. Det er træls, men det er vilkårene, når man dyrker vin så højt mod nord, siger Mogens Damsgaard, der ejer Alderslyst, verdens nordligst beliggende, godkendte vingård.

- Jeg har fået 70 liter rødvin og rosé. Det er jo ingenting, og hvidvinen blev ikke til noget. Jeg troede den havde godt af at få lidt frost. Det skulle tage garvesyren, men hvidvinen kan åbenbart ikke tåle det. Den gik i vasken. Så fik jeg også lært det, fortsætter Mogens Damsgaard.

Flere vinplanter

Han har dog ikke mistet modet, men tværtimod udvidet vinmarken med 200 planter på et areal mod vest, så vingården nu er tæt på at have 3000 vinplanter.

- Hele arbejdet med planterne er umagen værd. Kunne man ikke lide det, kunne man ligeså godt opgive, mener Mogens Damsgaard.

Den rødvin, der kommer ud af anstrengelserne er ikke ringe, men kan på den anden side set ikke konkurrere på prisen med gode vine fra lande med gunstigere forhold til vindyrkning.

Derfor sælges Alderslyst-vinen primært til de gæster, der kommer for at få en rundvisning på vingården.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.