Tyverier

Hvis du gerne vil snydes på nettet ...

... så er her seks gode råd til ting, du absolut bør skal gøre, hvis du drømmer om at blive udsat for identitetstyveri.

Tænk dig om, når du går på nettet.

Tænk dig om, når du går på nettet.

Europol har for nogle uger siden udsendt en liste med seks gode råd til, hvordan man undgår at bliver snydt på nettet - sammen med seks gode råd til, hvad man absolut ikke skal gøre, når man klikker løs bag skærmen. Og hvis man gerne vil snydes og have sin computer fyldt med spyware, virus og trojanske heste, så er her seks "gode" råd (i parentes beskrevet, hvorfor man aboslut IKKE skal følge rådene):

 • Klik på vedhæftede links og filer i mails fuldstændigt hæmningsløst - også selv om du ikke har den fjerneste anelse om, hvor filerne kommer fra og hvad linkene peger på. (Det, der ligner et harmløst billede eller video kan være et skadeligt program, der er programmeret til at stjæle data fra dig. Og bare du åbner en spam-mail risikerer du, at spammerne ved, at din mailadresse findes - hvorefter du for endnu mere spam.)
 • Giv endelig dine bank- og kreditkortoplysninger væk til nogen, du aldrig har gjort forretning med, og som ud af det blå henvender sig til dig. (Din bank og eventuelle kreditkortudbyder har alle dine oplysninger i forvejen. De vil aldrig bede dig om at sende dem hverken på telefon, p en mail eller ved at taste dem ind på en webside.)
 • Gå på netbank via en offentlig computer fx på et bibliotek. (Du ved ikke, hvad der er installeret på computeren, og om nogen kigger med.)
 • Del endelig dine passwords, emailkonti og andre personlige data online med andre. (Det bliver så meget sværere at styre tingene, hvis andre end dig selv har adgang til den slags oplysninger.)
 • Gem så mange passwords i din browser, som du kan komme afsted med. (Ville du gemme kodeordet til noget vigtigt på en gul post-it, du klistrer fast på skærmen? Det er lige så farligt at gemme kodeordene i browseren.)
 • Tag alt for gode varer. (Hvis et tilbud på mail, eller noget nogen har slået op på Facebook eller Twitter, lyder for godt til at være sandt, så er det nok fordi, at der er for godt til at være sandt.) Så meget for de råd, man absolut ikke bør følge. Europol lister også seks gode råd til at undgå at falde i kløerne på it-kriminelle - seks råd, som man med ro i sindet kan tage til sig:
 • Vær på vagt, når du modtager opfordrede mails fra mennesker og firmaer, du ikke kender og aldrig har handlet med. Hvis "din bank" hævder, at du absolut er nødt til at indtaste alle dine kreditkortoplysninger, fordi dit VISA-kort ellers bliver spærret, så husk: Du kan altid ringe til banken og spørge, om mailen er ægte.
 • Opdater de vigtigste programmer jævnligt. It-kriminelle udnytter for det meste svagheder i programmer som dit operativsystem (Windows eller Mac OS), i din browser (IE Explorer, Chrome, Firefox), i de mest almindelige hjælpeporgrammer (fx Adobe Acrobat Reader, Microsoft Office). Ved at holde programmerne opdateret, lukker du hullerne.
 • Brug anti-virus software. Det er ikke nogen garanti mod it-kriminelle, men det minimerer risikoen.
 • Begræns adgangen til dine informationer på sociale medier som Facebook. En helt åben profil er et paradis af information, som it-kriminielle kan bruge til at gætte passwords og målrette et angreb mod dig.
 • Brug stærke passwords. Flere end otte karakterer og gerne store og små bogstaver, tal og tegn i kombination.
 • Meld id-tyveri med det samme til politiet og det pågældende firma, hor tyvene har misbrugt din identitet - fx din bank.