Hvor godt husker du?

Er du mere glemsom end de fleste? Ny husketest giver dig et fingerpeg om, hvordan din hukommelse har det

En ny test kan give dig et fingerpeg om, hvor god din hukommelse er. Foto: Iris/Scanpix

En ny test kan give dig et fingerpeg om, hvor god din hukommelse er. Foto: Iris/Scanpix

HELE LANDET: De fleste har oplevet at glemme en aftale eller ikke at kunne finde det rette ord midt i en samtale. Det er helt normalt. Men det er ikke normalt at glemme noget, man har lært for kort tid siden, at lægge brillerne i køleskabet eller at skulle have hjælp til dagligdags gøremål, som man plejer at kunne klare selv.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har problemer med hukommelsen, er der kommet en ny online-test, som kan give dig et fingerpeg.

Nationalt Videnscenter for Demens har udviklet en simpel husketest, der er afprøvet på 795 personer i alderen fire til 86 år. Testen går ud på, at du får vist 30 forskellige billeder, som du skal prøve at huske.

Derefter ser du billederne i tilfældig rækkefølge sammen med lignende motiver og skal så klikke på de billeder, du mener at have set før.

Når vi ser billeder, knytter vi automatisk ord og begreber sammen med billederne. F.eks. opfattes et billede af et æble ikke kun som et billede, men fremkalder også et ord (æble) og et begreb (en frugt). Derfor spiller det næppe den store rolle for testen, om du er god til at huske billeder eller ej.

Resultat er vejledende

95 procent af de, som har taget husketesten, kunne genkende mellem 25 og 30 ud af 30 billeder. Fem procent genkender 24 eller færre billeder ud af de 30 tegninger, de netop har set.

Tag husketesten på din computer eller download den som app til din mobil her på videnscenterfordemens.dk/husketest.

Har du så demens, hvis du klarer husketesten dårligt?

- Problemer med hukommelsen skyldes i de fleste tilfælde stress, depression eller andre sygdomme, der ikke har noget at gøre med demens. Der er også stor variation i, hvor godt raske mennesker husker. Nogle har klæbehjerne, mens andre er mere glemsomme. Det er ikke muligt at stille en diagnose alene ved hjælp af en simpel test som denne. Men hvis du gennem en periode på mindst et halvt år har oplevet en forringelse af din hukommelse, er det en god idé at drøfte det med din nærmeste familie og bestille en tid hos lægen. Det er vigtigt at finde årsagen, så man kan få tilbudt den rette behandling eller støtte, understreger professor i neurologi Gunhild Waldemar, der leder Nationalt Videnscenter for Demens.

Kan du finde vej?

Du kan også klare husketesten godt og alligevel have en demenssygdom. Testen giver ikke det endelige svar.

- Demens er en tilstand, som kan skyldes forskellige sygdomme i hjernen, og derfor kan de første tegn være meget forskellige. De fleste forbinder demens med hukommelsesbesvær. Men de første symptomer kan også være problemer med sproget, besvær med at finde vej eller nedsat dømmekraft. Man kan derfor ikke bruge et godt resultat af denne hukommelsestest til helt at udelukke demens, siger Gunhild Waldemar.

/BLM/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Aalborg Kommune ransaget af politiet
Luk