Hygge, så det synger

Ældresang har været et hit i Brønderslev gennem 25 år

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

BRØNDERSLEV:Ældresang på Nordjyllands Idrætshøjskole er og har været et velklingende hit siden det tog sin begyndelse for 25 år siden på Nordjyllands Idrætshøjskole.

Og 19. april mødes ældresangerne - og lederen af sangeftermiddagene gennem 25 år Else Højgaard - til jubilæumsfest. En fest der selvsagt skal indledes med fællessang. Programmet står efterfølgende på spisning og irsk folkemusik med The Kæjlænders.

Oplandsavisen var med, da en talstærk skare ældre medborgere løftede deres røst til ældresang-eftermiddag på højskolen i marts. Og det blev en klangfuld, sjov og hyggelig eftermiddag i selskab med glade sangere og en engageret Højgaard, der nåede langt ud over klaver-kanten med lune citater samt causerier over sange og forfattere og aktuelle temaer.

- Vi skal synge - og vi skal ikke synge vintersange, sagde Else Højgaard med et kig ud af vinduet, hvor vinteren stædigt holdt fast og sendte hvide fnug ned over plænen.

- Ignorer det. Nu tager vi fat på forår og sommer. Det er jo fremtiden det drejer sig om - ikke fortiden, smilede Else. Og det synspunkt faldt i god jord omkring bordene.

Og meget sigende tog de hul på forårsrepertoiret med en forårssang af Benny Andersen.

Håb og glæde

- Det er forår. Alting klippes ned. Der beskæres i buskadser og budgetter, lød det det fra det store fælleskor, der blev akkompagneret af klaver.

- Jeg kan høre på klangen, at I synes det er en dejlig sang - den indeholder jo humor og den passer jo til vores alder: ”Snart skal jeg og mine sidste tænder skilles ad”, smilede Else Højgaard med et citat fra sangen. Og det gav hende anledning til at filosofere lidt over diverse reservedele til kroppen.

Mere håb og glæde var på repertoiret, da En lærke letted’ var næste sang på programmet.

Højskolesangbogen, DGIs sangbog og et sangark med ”Hvem har du kysset i din gadedør” og ”Alle går rundt og forelsker sig” lå klar til brug. Og deltagerne nåede gennem en perlerække af kendte og mindre kendte sange. Herrer og damer fik på skift lov at synge verselinjer i udvalgte sange, og så lærte forsamlingen også lige, hvad en musikalsk wamp.

Om lidt en kaffen klar

Midtvejs ventede kaffe og kage, og så var stemmerne smurt til endnu en sangrunde.

Blandt deltagerne var Willy Søndergaard, der netop er fyldt 95 år. Og han har deltaget til ældresang samfulde 25 år.

- Jeg er gammel sanger. Jeg har sunget i mandskor siden jeg var 16 år, fortalte Willy, der kom til Brønderslev som 22-årige i 1940. Dengang meldte han sig ind i sangkoret Frejdig. Det er mange år siden, han stoppede i koret.

- Men jeg kan da stadigvæk lide at synge.

Birthe Budolph og Connie Olesen på 63 og 64 år var også med denne eftermiddag - og de er forholdsvis nytilkomne. Birthe har tidligere deltaget i ældresang sammen med sin mor, men hun er nu på plejehjem og får sin sanglyst styret her. Men Birthe og Connie deltager fortsat.

- Vi kan jo godt lide at synge. Og Else er så god til at finde gode sange.

- Vi kalder dem de unge, smilede sang-vennerne på den anden side af kaffebordet.

- Det er jo derfor, vi går her - fordi vi bliver kaldt de unge, grinede de.

- Det er der ingen andre steder, man kalder os de unge.

Afhængig af ældresang

Godt 70 ældresangere var mødte denne eftermiddag.

- Højskolen startede i 1986, og et års tid efter havde vi en sangaften, hvor vi inviterede folk til åben højskole, husker Else Højgaard.

- Bagefter var vi i spisesalen og få kaffe, og her sagde Ruth Mulvad, at det ville være hyggeligt, hvis vi kunne lave nogle sangarrangementer, tilføjer Else Højgaard.

Og det blev starten på det, der i dag er kendt som ældresang.

- Vi havde ældresang første gang 17. marts 1988. Der kom 43 første gang. Op gennem 90erne var vi tit 120-130 stykker med. Så fik det et dyk, men nu er interessen stigende igen.

Else Højgaard stoppede som lærer på skolen i 2001, men ældresang holdt hun ved.

- Det er som doping - man bliver afhængig af det, smiler hun.

- Jeg kan mærke, at folk er taknemmelige og gerne vil synge - så er det er fornøjelse at synge med dem. Lysten driver værket.

- Det skal være en opmuntrende eftermiddag med en afslappet, munter stemning uden at det bliver ren pjat.

Alle kan være med

Og Else Højgaard opfordrer alle sangglade til at møde op til ældresang.

- Alle kan være med - man kan bare komme, siger Else og tilføjer, at ældresangen begynder efter sommerferien omkring Brønderslev Marked.

Det var svært at gå fra eftermiddagens ældresang med pessimismen i behold. En glad og forårsagtig følelse havde holdt sit indtog i hele kroppen - kort sagt: Ældresang gør glad.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.