Intet alternativ til alkohol

Der bliver serveret alt for få drikkevarer uden alkohol til landets julefrokoster

Alkohol er stadig en af de største dræbere i trafikken. Hver fjerde dræbte i trafikken dør i en spritulykke, hvor én eller flere trafikanter er påvirkede af alkohol. Arkivfoto: Jens Morten <i>© Jens Morten</i>

Alkohol er stadig en af de største dræbere i trafikken. Hver fjerde dræbte i trafikken dør i en spritulykke, hvor én eller flere trafikanter er påvirkede af alkohol. Arkivfoto: Jens Morten © Jens Morten

HELE LANDET: I de kommende uger vil der blive drukket godt til julefrokoster i hele landet, og øl, vin og snaps vil stå til fri afbenyttelse til mange julearrangementer på arbejdspladser, hos familie, venner og bekendte.

En ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden, viser at der serveres ganske få drikkevarer uden alkohol ved julefrokoster på landets arbejdspladser.

79 procent af de adspurgte svarer, at der bliver serveret øl, mens 60 procent kan nyde en snaps eller andre typer stærk spiritus. I den modsatte ende af skalaen finder vi alkoholfri øl og alkoholfri vin, som blot er tilgængeligt på henholdsvis fire og to procenter af arbejdspladserne.

Kontrol og information

Rådet for Sikker Trafik opfordrer derfor virksomheder, arbejdspladser, familier og andre til at tænke mere på et alkoholfrit alternativ til dem, der skal køre hjem.

Politiet vil i de kommende uger have mange spritkontroller på vejene, samtidig med at Rådet for Sikker Trafik, kommunerne og TrygFonden i fællesskab vil informere og opfordre folk til at lade bilen stå, hvis de skal til en julefrokost eller et julearrangement.

Rådet for Sikker Trafik har sammen med Dansk Bartender Laug udviklet en alkoholfri gløgg til bilisterne. Opskriften og billeder af årets HjuleGløgg på www.sikkertrafik.dk/jul samt på www.facebook.com/stopspritkoersel.

De gode råd

Sådan hjælper du dine venner sikkert hjem:

* Aftal allerede når festen starter, hvem der kører hjem.

* Servér spændende drinks uden alkohol til dem, der skal køre.

* Tilbyd overnatning på forhånd eller arranger transport til gæsterne.

Sådan stopper du din fulde ven i at sætte sig bag rattet:

* Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører.

* Forsøg at tale ham /hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne.

* Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden.

* Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen.

* Tilbyd overnatning.

* Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket.

* Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.