Godt for miljøet: Nu skal der sorteres endnu mere

Kartoner fra mad, mælk og juice skal sammen med plast og metal

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Folketinget har besluttet af danskernes affald skal sorteres i ti forskellig fraktioner. I Jammerbugt Kommune er man godt i gang.

I efterhånden en del år har borgerne sorteret deres affald i papir og pap, plast og metal foruden andet affald fra husholdningen. Drikkekartoner og kartoner fra anden mad er hidtil røget i beholderen for affald fra husholdningen.

Det skal være slut nu.

- Sorteringsanlægget Reno-Nord, der ligger i Aalborg Øst og som tager imod vores plast- og metalaffald, kan nu også sortere mad- og drikkekartoner fra, hvorefter de sendes videre til genanvendelse, siger Tom Hansen, der er fagleder hos teknik og forsyning hos Jammerbugt Kommune.

Derfor skal borgerne fra nu af lægge deres mad- og drikkekartoner løst i genbrugsbeholderen sammen med plast- og metalaffald.

- Det har vist sig, at anlægget kan sortere mere, og det er jo bare godt, siger Tom Hansen.

I den enkelte beholder, som er delt i to, kan der derfor sorteres affald i fem fraktioner; Papir, pap, plast, metal og kartoner.

Jammerbugt Kommune kommer med et lille tip på deres Facebookside; Undlad origamiprojekter!

- Husk, at trykke dine mad- og drikkekartoner flade - så fylder de ikke unødvendigt meget i beholderen. Undlad dog at lave et helt origamiprojekt ud af dine tomme kartoner - sorteringsanlægget har svært ved at genkende kompakt sammenfoldede kartoner, lyder rådet.

Mad- og drikkekartoner er emballage primært lavet af karton med en belægning af metalfilm eller plast på indersiden. Eksempler på denne slags emballage er mælkekartoner og juicekartoner.

Det nye tiltag kan give trængsel i genbrugsbeholderen, men der er råd at hente; Hvis der er pladsproblemer, kan man få skiftet genbrugsbeholderen ud med én, der er større. Man skal blot kontakte kommunen på affald@jammerbugt.dk

Fra 2023 skal der sorteres endnu mere

I løbet af 2023 skal affaldet sorteres endnu mere. Madaffaldet skal sorteres fra dagrenovationen. Borgerne modtager en ny beholder, der indeholder to kamre. Restaffald skal i det ene, og organisk madaffald skal i det andet. Den nye todelte beholder har samme størrelse som den eksisterende beholder til genbrug.

I 2023 begynder indsamlingen af farligt affald også ved husstandene. Har man sin egen affaldsløsning, modtager man en lille rød beholder - en miljøkasse - til farligt affald. Har man ikke mulighed for at køre på genbrugspladsen med den, vil den kunne blive tømt, når mad- og restaffaldsbeholderen bliver tømt.

I 2023 skal tekstiler også sorteres fra. Tøj, der stadig kan bruges, skal dog fortsat smides i de eksisterende tøjcontainere.

Der kommer til at gælde lidt andre krav, hvis man har sommerhus eller deler beholdere med andre husstande.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.