KV21 Jammerbugt

Mogens har svømmet rygsvømning i seks måneder - nu finder vi ud af, om han når i mål

En enkelt udtalelse har hjemsøgt borgmesteren

Mogens Chr. Gade har været et sikkert bet som borgmester i Jammerbugt i årevis. Tirsdag finder vi ud af, om han tager fire år mere. Arkivfoto: Bente Poder

Mogens Chr. Gade har været et sikkert bet som borgmester i Jammerbugt i årevis. Tirsdag finder vi ud af, om han tager fire år mere. Arkivfoto: Bente Poder

ANALYSE:En tirsdag i slutningen af april talte Mogens Chr. Gade i telefon med Miljøminister Lea Wermelin (S).

Her kunne hun fortælle ham - dagen før alle andre - at regeringen sammen med støttepartierne ville placere en naturnationalpark i Tranum.

Og så kunne Mogens Chr. Gade ellers gå og glæde sig hjemme i Skovsgård til, at nyheden ville ramme offentligheden dagen efter.

Det var også en velfornøjet borgmester, der i Nordjyske kunne fortælle, at godt nok kom der hegn om parken, men det ville med Mogens Chr. Gades egne ord være et hegn "som man kender det fra Morten Korch".

Men Morten Korch-idyllen forduftede i takt med at modstanderne af en indhegnet naturnationalpark voksede i antal.

I skrivende stund er 4000 samlet i en gruppe på Facebook, der hedder 'Ja tak til natur NEJ TAK til en indhegnet naturnationalpark i Tranum".

Og før du spørger dig selv, hvor meget fire tusinde mennesker i en Facebookgruppe kan betyde for et kommunalvalg, så lad mig først sætte gruppens engagement og så tallet 4000 i perspektiv.

Naturfredningsforeningen og mandaterne

Naturfolk er engagerede mennesker. Det måtte de sande i Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Jammerbugt, som er fortalere for en naturnationalpark i Tranum med hegn og det hele.

Det faldt modstanderne for brystet, så de planlage et organiseret kupforsøg for at overtage magten i lokalforeningen.

Det lykkedes dog ikke, fordi bestyrelsen i sidste øjeblik fandt et administrativt smuthul.

Men kupforsøget viste, at modstanderne var så frustrerede, at de var klar til at gøre mere end blot debattere på Facebook.

Og så bliver det pludselig spændende i en valgkontekst, for her kan 4.000 oprørte naturnationalparkmodstandere gøre en kæmpe forskel.

Rygsvømningen

Den første til at se det var Mogens Chr. Gade. Han er ikke en af Danmarks længst siddende borgmestre for ingenting. Manden ved godt, hvad der rør sig i Jammerbugt.

Derfor gik han også ud offentligt i september og erklærede, at han var klar til at bekæmpe naturnationalparken, hvis det var det, der var stemning for i befolkningen.

En noget anden retorik, end den han brugte i dagene i slutningen af april.

Men det var ikke tilfældigt. 4000 stemmer er nemlig rigtig mange i en kommune, hvor det samlede stemmetal ved seneste valg endte på 22.721.

Det er langt fra sikkert, at alle modstandere af en indhegnet naturnationalpark stemmer efter, hvad politikerne mener om naturnationalparken, men er det bare halvdelen eller en fjerdedel, der gør, så kan det godt flytte mandater i Jammerbugt.

Hvad kan der ske?

Venstre har siddet tungt på magten i Jammerbugt og fik i 2017 næsten halvdelen af alle stemmerne i kommunen. Et valgforbund med LA og DF sikrede dem mere end halvdelen af mandaterne, så Venstre i øjeblikket har absolut flertal.

Siden har en kommunal nedlukning og nedslagtningen af mink ikke øget socialdemokraten Diane Aarestrups chancer for at lave om på det.

Men der er efterhånden så mange enkeltsager, der kan flytte stemmer, at det alligevel kan blive spændende på valgaftenen.

Udover naturnationalparken, er sagen om hundreder af megasommerhuse en problemsag, som borgmesteren gerne ville være foruden. Senest kunne Mogens Chr. Gade ikke huske, hvor meget han viste om en den konkurs, som den campingplads han stolt fortalte kunne være en eventuelt ny placering, er under

Og så er der også borgmesterens egen byggesag fra 2016, hvor han brugte sin borgmestermail til at spørge ind til sin byggesag? Eksperterne var enige om, at det var en særdeles dårlig idé.

Mange partier har ytret ønske om, at de bare gerne vil noget andet end Mogens Chr. Gade, og det kan give plads til skæve konstitueringer på valgnatten.

Så det bliver spændende at se, om Mogens Chr. Gades ihærdige rygsvømning er nok til at han når i mål, når den sidste stemme er talt op tirsdag aften.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Følg snestormens rasen live - al busdrift i Nordjylland er indstillet
Luk