Jan vil gerne men kan ikke arbejde

Ryggen gør frygteligt ondt, men kommunen siger, at han skal arbejde.

Jan Møller fra Kvissel ville gerne lufte hunden Bølle meget mere end det kvarter, han kan holde til at gå.  Der var en gang, hans ryg kunne holde til at gå 18 huller på Sindal golfbane. Foto Henrik Louis

Jan Møller fra Kvissel ville gerne lufte hunden Bølle meget mere end det kvarter, han kan holde til at gå. Der var en gang, hans ryg kunne holde til at gå 18 huller på Sindal golfbane. Foto Henrik Louis

KVISSEL:Et mareridt. Sådan kan man beskrive de seneste to år i 46-årige Jans Møllers liv.

Men han vågner ikke og opdager, at det hele var en skrækkelig drøm. Det er virkelighed.

Han og kommunens sagsbehandlere er helt uenige om Jan Møllers arbejdsevne.

Jan ville meget gerne arbejde, men han kan bare ikke.

Han kan kun holde til at lufte hunden lidt og gøre rent i huset.

Kommunen mener derimod, han kan arbejde med skånehensyn, og mens sagen afgøres i Beskæftigelsesankenævnet, er Jan Møller røget på kontanthjælp, fordi han ikke mener, han kan stå til rådighed for arbejdsmarkedet og derfor ikke vil melde sig ledig.

Smerterne i ryggen mener Jan Møller skyldes, at han falder mere og mere sammen i rygsøjlen. En scanning viste en nedslidning af ryggen. Men Jan Møller har ingen klar diagnose. Han har sin egen læges ord for, at smerterne er så stærke, at lægen skriver masser af receptpligtig smertestillende ud til sin patient.

Sådan et smertehelvede har livet ikke tidligere været. Jan Møller arbejdede sig op i Jem & Fix og var til sidst butikschef. Mens han arbejdede var smerterne i ryggen allerede begyndt at komme, men de var ikke værre end, at han ikke kunne passe et fuldtidsarbejde, og han var også en ivrig golfspiller, ja faktisk blev han klubmester i Sindal Golfklub, godt nok på piller, men han ville gennemføre mesterskabet.

Tilfredse hos Jem & Fix

Det hører også med til Jans historie, at hans tidligere arbejdsplads gerne vil have ham tilbage, hvis hans ryg en gang bliver bedre.

- Men 26. april 2011 har jeg så ondt i ryggen, at jeg sygemelder mig, og så bliver jeg afskediget efter 120 sygedage, fortæller Jan Møller, der rejser sig op flere gange under interviewet, fordi det gør for ondt at sidde ned.

Der er kun en ting, der for alvor har hjulpet, og det var et tre ugers ophold på Skagen Gigt- og Rygcenter for et år siden. Bagefter troede han, at han skulle tilbage på arbejdsmarkedet, Men smerterne vendte tilbage og han har fået at vide, at han ikke kan komme tilbage på rygcentrer, før der er gået to år siden det seneste ophold på centret, d.v.s. tidligst om et år.

Vil ikke lyve

13. juni 2012 sker der noget afgørende. Da begynder det hele for alvor begynder at gå skævt i forholdet til jobcentret.

- Jeg får at vide, at jeg skal møde op til en samtale med butikschefen hos Harald Nyborg. Men da det går op for mig, at planen er, at jeg skal i arbejdsprøvning i tre timer, oplyser jeg overfor virksomhedskonsulenten, at jeg max. kan arbejde i en halv time. At give butikschefen et andet indtryk ville være at lyve, og det nægter jeg. Så vi kommer aldrig ind til det møde, fortæller han.

Jan får aldrig afprøvet, hvad han kan holde til. Alligevel meddeler kommunen ham to måneder senere, at han ikke længere kan få sygedagpenge og skal melde sig som ledig hos sin a-kasse.

- De tror ikke på mig, når jeg siger, at jeg ingenting kan. Hvis de mener, jeg skal arbejde, så må de betale for at jeg kan få gjort rent herhjemme, for det vil jeg slet ikke kunne klare. Jeg vil heller ikke kunne lufte min og har jeg måtte opgive at passe, og min have var en af de bedst holdte haver i hele byen.

Bor billigt til leje

Han bor alene i et hus, som forældrene ejer og betaler 2000 kroner om måneden i husleje plus forbrug. Han låner også en bil af forældrene mod at betale forsikring og vægtafgift.

- Jeg er glad for at mine forældre hjælper mig, men det kan ikke være rigtigt, at man skal være afhængig af en forældres velvilje, når man er 46 år, siger Jan Møller-

Han har hver måned faste udgifter for 7300 og får 8000 kroner udbetalt i kontanthjælp som ikke-forsørger. De faste udgifter går udover til boligen, fagforening, telefon, internet, hundeforsikring.

Der er ingen dyre lån at afdrage på, og da han bor billigt, får han intet boligtilskud. Medicintilskud har han ikke søgt om.

Jan Møller har som tidligere nævnt anket kommunens afgørelse, om at han kan arbejde med skånehensyn til Beskæftigelseses-ankenævnet. Han har selv rykket for en afgørelse og det samme har afdelingsleder Jytte Heisel fra Frederikshavn Kommunes sygepengeafdeling, og måske falder afgørelsen inden sommerferien.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.