Kæmpetromler med 94 kilometer kabel

Ledning skal lægges fra Bulbjerg til Tjele og hver tromle med 1400 meter kabel vejer 55 ton

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AALBORG:De er til at få øje på, de syv kabeltromler, der torsdag blev losset fra fragtskibet ”Merkur” i Aalborg Havn efter ankomsten fra en fabrik i Napoli.

Hver tromle vejer 55 ton og rummer 1400 meter af den nye jævnstrømsforbindelse mellem Danmark og Norge, Skagerrak 4, som forventes færdig næste år.

Det danske statslige selskab Energinet.dk står for de 94 kilometer kabellægning i jorden fra Ellidsbøl Strand ved Bulbjerg til Tjele ved Viborg.

Lettere med skib

Den første strækning fra Jammerbugtens kyst til Aggersund er allerede lagt, men med kabelruller, der ankom på blokvogn fra Italien.

- Det gav lidt problemer med kørslen på motorvejsnettet, så vi er gået over til skibstransport, forklarer projektleder Poul Erik Petersen fra Energinet.dk.

Selskabet har fået specialbygget en blokvogn til kabeltromlerne, så det 30 cm tykke kabel kan rulles af med motorkraft.

Fjerner spor

Et køretøj trækker samtidig kablet de 1400 meter ud og lægger det i den halvanden meter dybe gravede rende, hvorefter stykket kastes til.

- Vi fjerner så vidt muligt med det samme spor efter kabellægningen. Vi har udlagt 12.000 køreplader af jern langs strækningen for at skåne jorden og naturen, oplyser Poul Erik Petersen.

Det nye Skagerrak 4-kabel vil forøge kapaciteten til at udveksle strøm mellem de to lande med 70 procent.

Det skal hovedsageligt bruges til at sende vindkraftproduceret el til Norge og vandkraftproduceret el til Danmark i overskudssituationer for at udnytte de miljøvenlige energiformer bedre.

Det ventes klar til ibrugtagning i 2014.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.