Katte og hunde inficeres med dødelig rottegift

Især katte er i fare, fordi vi bruger meget rottegift - det er uacceptabelt, mener Dyrenes Beskyttelse

Katte er i fare for at tage skade af rottegift. Arkivfoto <i>© Claus S¿ndberg</i>

Katte er i fare for at tage skade af rottegift. Arkivfoto © Claus S¿ndberg

DANMARK:Hundredtusindevis af danske katte - og enkelte hunde - lever i overhængende fare for at blive inficeret med rottegift, når de går jagt efter gnavere.

Det mener en af forfatterne bag en ny rapport udgivet af Miljøstyrelsen, der konkluderer, at 99 procent af danske rovdyr, som følge af ”et intenst giftforbrug i forbindelse med skadedyrsbekæmpelse i og omkring bygninger”, er inficeret med dødelig rottegift. Det skriver metroxpress.

- Ligesom skovens rovdyr kan katte og hunde, der spiser mus og rotter, som er forgiftede, selv blive forgiftet, siger Morten Elmeros, seniorrådgiver på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Han understreger, at rottegiften har samme toksiske virkning på andre pattedyr som på rotter, og at de førstnævnte derfor også kan dø af giftstofferne.

Hos Dyrenes Beskyttelse finder man det uacceptabelt, at skadedyrsbekæmpelsen udgør en utilsigtet risiko for især kattene, som fra naturens side går på jagt efter mus og rotter:

- Det er på ingen måde i orden, hvis det har en negativ effekt på dyrevelfærden hos katte. Det er et problem, som der skal kigges på, siger Jens Jokumsen, projektleder for familiedyr.

Selv om Miljøstyrelsens rapport ikke koncentrerer sig om forgiftnings-konsekvenser blandt kæledyr, tyder noget på, at en forgiftning i høj grad påvirker livskvaliteten.

Ifølge Morten Elmeros viser undersøgelser af forgiftede rovdyr, at de lever med et stresset immunforsvar og risiko for blødninger i for eksempel muskulatur og tarme, og at de ikke er i stand til at udskille giften, når de først har den i kroppen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.