Brønderslev

Kedelig standard - stor betydning

Certificering har sikret Green Instruments adgang til globalt skibsmarked

Direktør Poul Sørensen og Susanne Højer, begge fra Green Instruments, ved et apparat, der måler røggas. Arkivfoto: Carl Th. Poulsen

Direktør Poul Sørensen og Susanne Højer, begge fra Green Instruments, ved et apparat, der måler røggas. Arkivfoto: Carl Th. Poulsen

BRØNDERSLEV:Mange betragter ISO-standarder som noget af det mest kedelige - men som virksomhedsleder er det en rigtig god idé at tage dem alvorligt.

Det kan udviklingsvirksomheden Green Instruments A/S i Brønderslev tale med om, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Firmaet, der har 14 medarbejdere, hvoraf halvdelen beskæftiger sig med udvikling, har skabt et nyt system til måling af olietåger og røggasser i maskinrum på skibe og dermed sikret sig adgang til et globalt marked på 600 millioner kroner.

Men det var lige ved at gå galt:

- Vi opdagede heldigvis i rette tid, at en kommende standard for området eksplicit ville udelukke vores nye målemetode fra markedet, fortæller Poul Kodal Sørensen, underdirektør i Green Instruments.

- Men ved at involvere os aktivt i standardiseringsarbejdet med hjælp fra Dansk Standard lykkedes det at få indflydelse på standarden, så den også tilgodeser vores nye teknologi.

- Havde vi ikke deltaget i den internationale arbejdsgruppe og givet vores besyv med til den nye internationale ISO-standard på området, kunne vi meget vel være blevet ekskluderet fra markedet, fordi standarder spiller en enormt vigtig rolle, når det kommer til eksport og markedsadgang, siger Poul Kodal Sørensen.

Sådan gik det altså ikke, og dermed har Green Instruments nu adgang til det store marked og satser på at erobre en tredjedel af det, hvor potentialet er 400 millioner kroner årligt på nybyggede skibe og yderligere 200 millioner kroner på eksisterende skibe.

Det skyldes også, at Green Instruments’ system til at mindske risikoen for brand i maskinrum på skibe er et gennembrud i forhold til eksisterende teknologier på området.

Men chancen for at udnytte systemet var altså ved at glippe:

- Standardisering får ofte afgørende betydning for, hvorvidt virksomheders nyskabelser når markedet og bliver omsat til værdi og forretning, fastslår Anne Hasløv Stæhr, administrerende direktør i Dansk Standard.

- Det er således en god ide allerede i udviklingsfasen at undersøge, hvilke standarder der findes eller er på vej på området. Ellers risikerer man, at ens produkt ikke lever op til gældende standarder og derfor ikke kan afsættes. Det sker desværre indimellem for mindre innovative danske virksomheder, tilføjer hun.

Den standard, som sagen her drejer sig om, hedder i øvrigt ISO 16437:2012 Ships and marine technology - Lifesaving and fire protection - Atmospheric oil mist detectors for ships.

Det lyder da kedeligt, ikke?

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst