Kina: Vores interesse for Grønland overdrives vildt

Kinas udenrigsministerium dæmper forventninger

(Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2013) <i>Scanpix Denmark</i>

(Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2013) Scanpix Denmark

KØBENHAVN:Den kinesiske regering lægger nu selv en kraftig dæmper på forventningerne til enorme kinesiske investeringer i en jernmine i Grønland.

En officiel talskvinde for det kinesiske udenrigsministerium, Hua Chunying, siger, at nogle medier og personer har skabt en grundløs forestilling om, at Kina skulle være i gang med at rykke stort ind i Grønland.

- Jeg mener, at den aktuelle diskussion om Kinas investeringer i Grønland er gået langt ud over sandheden, sagde hun ifølge NORDJYSKE Stiftstidende mandag på det seneste pressemøde i det kinesiske udenrigsministerium.

Forlydender om op til 3000 lavtlønnede kinesiske arbejdere til at anlægge minen i Grønland har skabt stort røre i Danmark og store forventninger i Grønland. Valget i tirsdags handlede i høj grad om, hvordan indtægterne fra råstoffer skal beskattes. Den kinesiske melding kan trække tæppet væk under de forventede indtægter.

Talskvinden fra det kinesiske udenrigsministerium var ifølge NORDJYSKE meget velforberedt om Grønland på pressemødet i Beijing. Hun blev spurgt, hvordan Kina forholder sig til, at vinderen af valget i Grønland, Aleqa Hammond fra Siumut, vil stramme kontrollen over for udenlandske firmaers investeringer.

- Såvidt jeg ved, har Grønland udstedt 20 licenser til efterforskning efter olie og gas og over 100 mine licenser til udenlandske firmaer. Ingen af disse blev givet til et kinesisk firma, og der er ingen kinesisk arbejder i Grønland. Kun ét kinesisk firma har indledningsvist taget del i et tredjelands investeringsprojekt i Grønland, sagde talskvinden ifølge en udskrift, som kom lørdag lokal tid fra fredagens pressemøde.

Den danske regering arbejder i øjeblikket med et lovforslag, som skal bane vej for, at udenlandske arbejdere kan komme til Grønland i stort tal, da de danske udlændingeregler foreløbig også gælder for Grønland.

Det britiske selskab London Mining er interesseret i at anlægge en jernmine i et øde område, omkring 150 kilometer nordøst for den grønlandske hovedstad Nuuk. Foruden minen skal der anlægges en havn og en 100 kilometer lang vej og et transportbånd mellem havnen og minen.

To kinesiske firmaer, Sinosteel Equipment and Engineering og China Communications Construction Corp har været valgt af det britiske selskab til at anlægge minen, har den grønlandske avis Sermitsiaq tidligere skrevet med nyhedsbureauet Reuters som kilde.

Foreløbig har London Mining imidlertid ingen investorer til de cirka 14 milliarder kroner, som anlægget af minen koster.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.