Klar til store skiftedag i rundkredsen
19. november 2013 er der kommunalvalg og om et år kan det lokalpolitiske landskab se anderledes ud

Galleri - Tryk og se alle billederne.
FREDERIKSHAVN:Ét år tilbage.
Så udløber kontrakten for de 31 medlemmer af Frederikshavn Byråd.
Om et år kan det lokalpolitiske landskab se helt anderledes ud.
SF skal som omtalt andetsteds allerede om få måneder vælge ny frontfigur, men de øvrige partier har også deres at slås med.
NORDJYSKE har taget temperaturen på partierne her godt et år før et nyt byråd tager over.
S tilbage med ny førerhund
Socialdemokraterne siger farvel til Erik Sørensen, tidligere bykonge og borgmester i 12 år.
Hans afløser som spidskandidat, Birgit Hansen, vandt urafstemningen over byrådskollegaen Birthe Marie Pilgaard, der døde mindre end en uge efter.
Opgøret om formandsposten afslørede dyb intern splittelse, partiforeningerne imellem og dybt ind i den socialdemokratiske byrådsgruppe.
Sæby og Skagen støttede Birgit Hansen og vandt, mens partiforeningen i Frederikshavn stod tilbage som den store taber.
Behovet for et generationsskifte og nye, yngre kræfter er åbenlyst alene ved et blik på dåbsattesterne, ikke mindst i Frederikshavn, hvor det gamle arbejderpartis repræsentanter til forveksling ligner Ældre Sagens nisseorkester.
Venstres unge løjtnanter
Hos Venstre har Lars Møller efter tre år på magtens tinde fået smag på en periode mere som borgmester.
Selv om han i 2012 mistede sit politiske flertal og må navigere sig frem fra sag til sag. Og selv om udfordringerne er til at få øje på: Økonomien er under konstant pres og mange borgere frustrerede.
Jagten på effektiviseringer, forenklinger og besparelser betyder centraliseringer, og de geografiske spændinger i den langstrakte kommune er ikke ligefrem blevet mindre.
Fra nytår kan Lars Møller føje Munkebakkeskolen og Ørnevejens Skole til listen over tomme, kommunale bygninger.
Lars Møller må - som borgmester eller ej - i næste periode undvære sin økonomiske overvismand, bankdirektør Jens Ole Jensen, der ikke genopstiller.
Desuden har to af Venstres unge løjtnanter, Anders Broholm og Mogens Brag, blikket rettet mod Christiansborg. Anders Broholm med gode chancer for at blive valgt, nu som folketingskandidat i Brønderslevkredsen, og Mogens Brag som én af foreløbig fire, der lægger billet ind på at overtage pladsen som Frederikshavnkredsens folketingskandidat.
K og spærregrænsen
De Konservative er i frit fald mod spærregrænsen. Partiformand Lars Barfoed blev for andet år i træk kåret som landets dårligste partileder og undsiges nu af sine egne.
Lokalt risikerer Peter Nielsen at blive klemt og måske glemt i ”en præsidentvalgkamp” mellem Birgit Hansen og Lars Møller.
DF uden stemmesluger
Dansk Folkeparti skal finde en ny stemmesluger efter folketingsmedlem Bent Bøgsted, der for tre år siden trak stemmer nok til tre DF-mandater i byrådet.
Efter sidste folketingsvalg overlod Bent Bøgsted byrådstaburetten til hustruen Hanne, der - med al respekt - ikke har husbondens politiske tæft og gennemslagskraft.
Skagboen Jeppe Nielsen Kyk, der forlod DF kort tid efter Bent Bøgsteds exit, har ikke bestemt sig for, om han genopstiller og i givet fald for hvilket parti.
Medvind til LA
Liberal Alliances mand i byrådet, Peter Laigaard, blev valgt ind som venstremand, men brød med Venstre efter konstitueringen med SF.
Lige siden har Laigaard ikke forpasset en chance til at skose sine gamle liberale venner for at føre alt andet end liberal politik, som når Venstre for andet år i træk satte kommuneskatten op.
Peter Laigaard borer ihærdigt i det åbne sår hos sine tidligere partifæller.
Aktuelt har Liberal Alliance medvind i meningsmålingerne, og Laigaard gode betingelser for at opsamle skuffede venstremedlemmer i Frederikshavn Kommune.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.