Klokken falder i slag for Mårup Kirke

7. september fjerner Nationalmuseet de sidste rester af kirken - derefter er der arkæologiske udgravninger

Thomas Nielsen
Nu er det nu - 7. september begynder Nationalmuseet fjerde og sidste etape med nedtagning af kirken på Lønstrup Klint.Arkivfoto: Hans Ravn
Lønstrup 1. september 2015 10:41 - Opdateret 1. september 2015 11:08

LØNSTRUP: Selv om tyveknægte sidste år rendte med klokken i stablen ved Mårup Kirke, så er klokken alligevel ved falde i slag for den gamle kirke.

7. september og to uger frem bliver de sidste dele af Mårup kirke på Lønstrup Klint fjernet.

Nedtagningen af kirken er sket i flere etaper siden år 2008, men nu er den kommet så tæt på kanten, at resten skal væk.

Kulturstyrelsen og Nationalmuseet varetager registrering i forbindelse med nedtagningen af middelalderkirken, som tilhører Naturstyrelsen.

- Det er nok ingen tvivl om, at det er den første og nok eneste mulighed, som vores generation får for at undersøge et middelalderligt kirkebyggeri sten for sten. Arbejdet med at fjerne de sidste rester af koret, som jo er det allerhelligste i kirken, byder på flere spændende opgaver. Vi skal blandt andet undersøge alterbordet, og så skal vi afdække en dør, som gemmer på kalkmalerier, siger Thomas Bertelsen, som er redaktør ved Danmarks Kirker på Nationalmuseet, i en pressemeddelelse.

Når koret er blevet fjernet, går undersøgelserne ”under jorden” fra den 21. september og tre uger frem i gang. Her vil kirkearkæolog Henriette Rensbro stå for udgravningen af kirkens fundament.

- Det er en meget usædvanlig opgave at totaludgrave en kirkes indre. Forhåbentlig kan vores undersøgelser af fundamentet supplere de bygningsarkæologiske undersøgelser, så vi kan finde og fastslå nogle sammenhænge, siger hun.

Henriette Rensbro håber især, at de arkæologiske undersøgelser vil vise, hvor den tidligere trækirke lå placeret på kirkegården, og måske også den oprindelige afgrænsning af kirkegården. Derfor undersøger de kirkegården ved hjælp af en række søgegrøfter i kirkegårdsstierne.

Alle interesserede vil have mulighed for at få en gratis rundvisning af Thomas Bertelsen, hvor han fortæller om nedtagningen af kirken. Det foregår onsdag 9. og onsdag 16. september kl. 17.

Der vil også være mulighed for at følge de arkæologiske udgravninger ved gratis 15 minutters rundvisninger mandag - torsdag kl. 13 fra mandag 21. september og tre uger frem.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...