Kold skulder til fjernvarme

Forsyningen overrumpler Ellingboer med plan om ændret varmeforsyning i Elling

Carl Åge Østergaard
Fjernvarmen er måske på vej til Elling. Arkivfoto
Energiselskaber 30. september 2014 19:32 - Opdateret 30. september 2014 19:37

ELLING: Forsyningen i Frederikshavn vil lukke Elling ind fjernvarmen. Det vækker overraskelse og undren i Elling, hvor hovedparten af husene i dag opvarmes med naturgas.

- Interessen for fjernvarme i Elling går på et samarbejde med Strandby Varmeværk, som har overskudskapacitet, siger Kurt Kristensen, der er byens repræsentant i distriktsudvalget og kasserer for Elling Borger- og Grundejerforening.

Hverken han eller den øvrige bestyrelse kendte til det kommunalt ejede Forsyningens planer, før de dukkede op på en kommunal dagsorden i fredags.

Kurt Kristensen undrede sig endnu mere, da han i en rapport udarbejdet af rådgivervirksomheden COWI kunne læse, at ”beboere i Elling har vist positiv interesse med henblik på mulig fjernvarmeforsyning fra Forsyningen Frederikshavn Varme A/S”.

- Borger- og Grundejerforeningen er ikke blevet kontaktet og der har ikke været noget offentligt møde, så hvem er det man har spurgt, spørger Kurt Kristensen.

Det spørgsmål har NORDJYSKE bragt videre til forsyningschef Lars Østergaard, Frederikshavn Forsyning.

- Der er andre end borger- og grundejerforeningen, som kan udtale sig om det, konstaterer han.

Mundtlige henvendelser

Han oplyser at Forsyningen har fået flere henvendelser fra private. Han kan ikke oplyse hvor mange, men siger, at det drejer sig om mere end en håndfuld. Tilkendegivelserne er fremsat over for måleraflæsere og ved personlig henvendelse på Forsyningen. Han kan ikke på stående fod huske, om der også har været skriftlige henvendelser.

Han forklarer den manglende borgerinddragelse med, at Forsyningen ikke har villet skuffe nogen, hvis projektet alligevel ikke kunne myndighedsgodkendes. Derfor har Forsyningen valgt at udskyde inddragelse en bredere kreds borgere til den politiske behandling af forslaget om fjernvarme i Elling.

Lars Østergaard understreger, at tilslutning til fjernvarmen bliver frivillig og at projektet kun gennemføres, hvis det både forbrugerøkonomisk, samfunds- og virksomhedsøkonomisk er rentabelt.

Det sætter Kurt Kristensen et stort spørgsmålstegn ved.

Han mener Cowis forudsætning om, at 407 ud af knap 500 husstande tilslutte sig fjernvarmen er helt urealistisk.

Forsyningspligt falder bort

Forsyningen forslag er baseret på et nyt varmeværk, der bruger biomasse som brændsel.

- Værket kommer til at ligge over for Bannerslundhallen, siger Kurt Kristensen.

- Det er ikke en god ide med den trafik, det vil give med lastbiler med flis og halm.

Hans største bekymring er dog, at naturgasselskabets forsyningspligt i Elling ophører og overtages af det kommunalt ejede forsyningsselskab.

- Vil det indebære, at naturgasselskabet ophører med at vedligeholde og evt. helt nedlægger forsyningsnettet, hvis det ikke længere er rentabelt, spørger han.

- Skal vi så til at anskaffe os brændeovne, hvis vi siger nej til Forsyningens tilbud om fjernvarme?

Forsyningen har tidligere arbejdet med planer om at inddrage Elling i fjernvarmen ved en sammenkobling af nettet i Frederikshavn og Strandby.

Den løsning blev opgivet af Forsyningens tidligere bestyrelse.

Den nuværende bestyrelse for Forsyningen er blevet orienteret om det nye projekt, men har ikke haft det på dagsordenen som beslutningspunkt.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...