Kommune kræver penge igen fra politiker

Tidligere byrådsmedlem er blevet stævnet for misbrug af regler

Arkivfoto <i>Foto: Torben Hansen</i>

Arkivfoto Foto: Torben Hansen

HEDENSTED:En jysk kommune har stævnet nu tidligere byrådsmedlem for misbrug af regler om tabt arbejdsfortjeneste. Kravet er tilbagebetaling af 388.000 kroner. Samtidig får kommunen alvorlig kritik i KL-rapport for sin administration af reglerne om tabt arbejdsfortjeneste.

Erstatning for tabt arbejdsfortjeneste har mere eller mindre været et tag-selv bord i Hedensted Kommune, hvor politikere i årevis har kunnet øge politikerlønnen med trecifrede beløb uden videre kontrol. Det skriver netmediet DenOffentlige.dk fredag.

Tre politikere i Hedensted Kommune har i årevis gjort brug af reglerne for tabt arbejdsfortjeneste, og den ene bliver nu slæbt i retten med krav om tilbagebetaling af 388.000 kroner. De to andre slipper for videre undersøgelser efter en rapport fra Kommunernes Landsforening placerer ansvaret hos kommunens administration.

Slut med politik

- Det er selvfølgelig ikke sjovt, at blive hængt ud på den måde og samtidig se borgmesteren forsøge at fjerne opmærksomheden på kommunens eget rod, siger Ole Flemming Lyse til netmediet DenOffentlige.dk. Han er nu stævnet af den kommune han sad i byrådet for indtil 31. december 2013. Sagen fik ham til at opgive en mangeårig politisk karriere.

Det har taget konsulenterne hos Kommunernes Landsforening et år at lave en juridisk undersøgelse af kommunens brug af reglerne om tabt arbejdsfortjeneste og tre navngivne politikeres indberetninger og udbetalinger. Kun en af politikerne er stadig i byrådet i Hedensted Kommune.

KL konsulenterne lægger ikke fingre imellem i kritikken af kommunens forvaltning af reglerne. Således anbefaler KL rapporten i entydige vendinger kommunen at få rettet op på forhold, hvor reglerne i styrelsesloven ikke er overholdt. Den juridiske undersøgelse skriver således: ”Konsulenterne anbefaler dog, at Hedensted Kommune i sin vejledning af byrådsmedlemmer fremover præciserer, at der skal være tale om et konkret tab, som kan dokumenteres.

Høj grad af tillid

Konsulenterne anbefaler videre, at Hedensted Kommune præciserer overfor byrådsmedlemmer, at tab i forbindelse med aftenmøder som udgangspunkt ikke er omfattet, medmindre byrådsmedlemmet arbejder i en branche, der er præget af aften- og natarbejde.”

Kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller forklarer ifølge KL undersøgelsen, ”at forvaltningen af reglerne om erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste har været traditions- og kulturbåret fra de gamle kommuner og administrationen af reglerne har været præget af en høj grad af tillid til byrådsmedlemmerne.”

KLs undersøgelse afslører blandt andet en procedure omkring politisk repræsentation ved borgeres 100 års fødselsdage og diamantbryllupper, som blev betragtet som politisk arbejde, hvor deltagerne er udpeget af byrådet.

Ifølge KL rapporten har konsulenterne spurgt ind til netop fødselsdagene og bryllupperne, og såvel Lars Poulsen som Arne Ehmsen fortæller, at ”i forhold til lokale borgeres 100 års fødselsdage og diamantbryllupper var proceduren, at der på byrådsmøder blev rundsendt en liste, hvor man kunne skrive sig på og repræsentere kommunen, idet byrådet altid besøger en 100 års fødselar og et diamantbrudepar.”

Ole Flemming Lyse oplyser til netmediet DenOffentlige.dk at han vil kæmpe for at blive renset, og forbereder en klage til ombudsmanden over kommunens og borgmesterens opførsel.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden