Kongehuset skal genopfinde sig selv

Kongehuset skal finde ud af, hvad regentparrets mange børnebørn skal bedrive tiden med, påpeger historiker

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: Kongehuset anno 2015 står solidt, skriver Politiken onsdag på basis af en måling, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2. Men én særlig udfordring venter forude i en ikke så fjern fremtid. Det bliver afgørende for kongehuset at finde ud af, hvad regentparrets otte børnebørn skal bedrive tiden med, påpeger historiker ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen.

- Med de mange yngre prinser og prinsesser i kongefamilien er der tale om langt flere end blot en tronfølger og reserven. Men hvad skal de så lave? Skal vi have en kongelig familie, der bliver større og større, og som alle engagerer sig i ngo-arbejde eller på den kunstneriske arena? Og hvor længe skal grevinde Alexandra og hendes mand forsørges af det offentlige? spørger han over for Politiken.

Og noget tyder på, at danskerne deler forventningen om, at kongehuset nytænker sine medlemmers roller. I

følge Megafon-målingen for Politiken og TV 2 svarer et stort flertal på 66 procent af de adspurgte, at de er enige i, at prins Joachims børn, som ikke står i første række til tronen, bør indstille sig på et mere almindeligt arbejdsliv. 57 procent er desuden enige i, at grevinde Alexandra ikke længere bør få penge fra den danske stat.

Hvis ikke kongehuset formår at genopfinde sig selv i den kommende generation, dør monarkiet sikkert og langsomt, vurderer han.

- De skal give befolkningen en følelse af, at de er det værd. Gør de ikke det, er det slut - dog ikke fra den ene dag til den anden, for familieformuer eroderer langsomt, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Ugens fødselar, dronning Margrethe, der fylder 75, kan dog i øjeblikket glæde sig over, at danskerne i stor stil er tilfredse med de kongeliges måde at være kongehus på. Megafon-undersøgelsen viser, at blot 18 procent mener, at dronningen bør trække sig tilbage på nuværende tidspunkt. Samtidig nærer danskerne stor tillid til, at næste generation kan føre kongehuset videre.

73 procent af de adspurgte mener nemlig, at kronprins Frederik er ’meget godt’ eller ’godt’ egnet til at overtage tronen, skriver Politiken.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.