Kortmateriale lægges ud til fri afbenyttelse

Firmaer kan gratis bruge luftfotos og andre geodata til at udvikle løsninger - private kan stille nysgerrighed

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

NORDJYLLAND:Fra 1. januar er en lang række matrikelkort, luftfotos og andre data lagt ud til fri afbenyttelse, og flere er på vej.

Det oplyser kommunikationschef Chris Hammeken fra Geodatastyrelsen, der tidligere hed Kort- og Matrikelstyrelsen, til NORDJYSKE Stiftstidende.

Frigivelsen af det meget omfattende kortmateriale sker som led i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi.

- Vi vil gerne længere ud med materialet end til de professionelle, der normalt har brugt det. For eksempel kan mindre firmaer nu skabe nye apps og webtjenester uden at skulle ofre store summer på at komme i gang, fordi dataene allerede er til rådighed, forklarer Chris Hammeken.

Vækst i erhvervslivet

I styrelsen vurderer man, at materialet kan skabe en vækst i det private erhvervsliv på omkring 100 millioner kroner årligt, når dataene for alvor kommer i spil.

De geografiske grunddata - som materialet kaldes - vil kunne anvendes af alle til både kommercielle og ikke-kommercielle formål uden betaling. Det gælder landkortdata, Matrikelkortet og Danmarks Højdemodel, oplyser Chris Hammeken.

Blandt materialet er også det helt nye sommerortokort, som tidligere har været omtalt i NORDJYSKE Stiftstidende, og som blev optaget fra luften i forsommeren 2012.

Det kommer ud på Geodatastyrelsens hjemmeside i uge 10, men det kan allerede nu ses på www.kortal.dk, som det rådgivende ingeniørfirma Cowi står bag. Det er nemlig Cowi, der fabrikerer kortet til Geodatastyrelsen.

Overblik over afgrøder

- Det egentlige formål med at optage sommerortokortet er at skaffe et overblik over, hvilke afgrøder der dyrkes hvor. Ved hjælp af kortet kan man for eksempel se udbredelsen af sorterne og vurdere EU-støtten til landbrug, forklarer Chris Hammeken.

Han tilføjer, at kortet samtidig kan være spændende at se på for private, fordi der er pæne farver på både naturen og de private grunde, og man kan zoome meget tæt ind og se, om der var ryddet op i baghaven, da Cowis fly kom forbi ...

- Vi optager også luftfotos om efteråret, når bladene er faldet af træerne, for så er det lettere at bruge billederne til at udarbejde kort, men de ser også mere kedelige ud, tilføjer Chris Hammeken.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.