Krigstid på Bangsbo Fort

Lørdag hoppede Stützpunkt Nord 70 år tilbage i tiden, da Anden Verdenskrig igen blev levendegjort

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:Den tyske soldat klædt i grønt kigger skeptisk på den udfyldte passerseddel med ”journalist” skrevet ud for stilling, inden den bliver stemplet, og vejbommen med ”Halt”-skiltet åbnes.

Vi er på Bangsbo Fort, hvor Stützpunkt Nord folder sig ud i levende live for fjerde år i træk. Udsigtspunktet vrimler med tyske, engelske og amerikanske soldater samt danske modstandsfolk.

Det skulle man i hvert fald tro. De frivilliges kostumer er overbevisende, og autenciteten er i højsædet. Den gode udsigt over Frederikshavn sættes til vægs af de gamle biler og våben.

En spændende historietime

En af de frivillige er gymnasieeleven Oliver Wæhrens. Gennem fire år på Stützpunkt Nord har han både spillet tysker og modstandmand. For ham handler det om at oplyse.

- Det er vigtigt at informere børnene på en ny måde. Når det er realistisk, så tager de oplevelsen til sig og lærer mere end i historietimen, siger han.

Oliver Wæhrens har brugt det seneste år på at finde rekvisitter til at fuldende hans rolle som tysker. En af dagens forberedelser var en barbering med grej fra 40’erne i en af de mange bunkere på Bangsbo Fort.

- Vi får forskellige reaktioner. Nogen kalder det en nazifest, og vi bliver kaldt syge i hovedet. Men jeg vil bare gerne vise, hvordan det var i krigstiden, siger han.

Det bør aldrig glemmes

Oliver Wæhrens runder af med at pege Frede Hansen ud som manden at snakke med. Som modstandsmand i Sæby oplevede han besættelsen helt tæt på.

De frivillige bruger tilnavnet Danmarks-Hansen, som han fik for sin tid i modstandsbevægelsen. For ham er det vigtigt, at besættelsestiden huskes.

- Det er ualmindeligt godt, at nogen tager det op, så efterslægten ikke glemmer det. Det bør aldrig glemmes, siger den 95-årige Frede ”Danmarks” Hansen.

Som politibetjent i Sæby hjalp Danmarks-Hansen folk til Sverige. Her var han helt tæt på rigtige modstandsfolk og nazister.

- Heroppe er de gode til at efterligne dem. Det er ikke gjort halvt, slutter han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.