Krigsveteraner får ny chance for erstatning

Arbejdsskadestyrelsen genåbner mindst 100 sager

Krigsveteraner får en ny chance for at få erstatning. Arkivfoto

Krigsveteraner får en ny chance for at få erstatning. Arkivfoto

DANMARK:Sagsbehandlere i Arbejdsskadestyrelsen skal i arkivet for at hente læssevis af afviste arbejdsskadesager med psykisk sårede krigsveteraner, skriver Avisen.dk.

Det er konsekvensen af afskaffelsen af den såkaldte seks måneders-regel, som betyder, at krigsveteraner får en ny chance for at få en erstatning for deres skader.

- Vi vil genåbne mindst 100 sager. Hvad det endelige antal bliver, er det for tidligt at sige noget om, siger Merete Roos, der er chef for Fagligt Center i Arbejdsskadestyrelsen, til Avisen.dk.

Advokat Mads Krøger Pramming, der har speciale i sager om psykiske arbejdsskader blandt veteraner, kalder Arbejdsskadestyrelsens vurdering for ”meget optimistisk”.

I et notat udarbejdet til Folketingets forsvarsordførere skønner han, at 600-800 vil få en erstatning, som de ikke ville have fået under den gamle ordning.

Kan få anerkendt sygdom

Advokaten frygter, at relevante sager vil blive forbigået, hvis Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlere kun kigger i 100 sagsmapper.

Den nye ordning betyder, at de får lettere ved at få anerkendt PTSD som arbejdsskade. Tidligere fik krigsveteraner nej til erstatning, medmindre de havde en lægejournal, der bekræftede, at de havde haft symptomer på traumer senest seks måneder efter hjemkomsten fra krigszonen.

Problemet med den såkaldte seks-måneders-regel var, at mange - især Balkan-veteraner - ikke havde været til læge i tide, fordi få kendte til fænomenet PTSD, da soldaterne vendte hjem i 1990’erne. I dag skal Arbejdsskadestyrelsen godtage en lægeerklæring, selvom den er udstedt ”flere år efter hjemkomsten”, hvis lægen bare beskriver, at sygdommen er brudt ud inden for seks måneder.

Bør genåbne alle sager

Arbejdsskadestyrelsen skriver på sin hjemmeside, at det kun er PTSD-anmeldelser, der får en ommer i myndighedens maskine. Det bekymrer advokat Mads Krøger Pramming, der har deltaget i dialogmøder i Arbejdsskadestyrelsen om etableringen af den nye ordning.

- Det er ret problematisk. Der er mange sager, der ikke bliver anmeldt som PTSD. Hvad så med dem, der har anmeldt deres skade som psykiske lidelser, men rent faktisk lider af PTSD? siger han til Avisen.dk.

Advokaten mener, at Arbejdsskadestyrelsen bør genåbne alle sager, hvor skaden er psykisk, og hvor mindst en lægeerklæring giver veteranen diagnosen PTSD.

Ifølge Foreningen Krigsveteraner & Pårørend vil et stort antal veteraner, der ikke før har været i kontakt med Arbejdsskadestyrelsen, nu søge om erstatning, fordi seks-måneders-reglen er død.

- Det er kun toppen af isbjerget, vi har set herhjemme. PTSD er en sygdom, der kan ligge i dvale i årevis, indtil den bliver trigget, siger formand Jon Samuel Gislason til Avisen.dk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.