Hundredvis af vidner og sigtets tekster indgår i sag om Field's-skyderi

22-årig mand har torsdag fået forlænget sin varetægtsfængsling for skyderi, der kostede tre mennesker livet.

Skyderi i storcentret Field's på Amager begyndte ifølge politiets efterforskning i centrets biograf. På et af biografens toiletter blev der også fundet en pistol. (Arkivfoto). <i>Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix</i>

Skyderi i storcentret Field's på Amager begyndte ifølge politiets efterforskning i centrets biograf. På et af biografens toiletter blev der også fundet en pistol. (Arkivfoto). Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

En usædvanligt lang liste af vidner, tekster om mulig planlægning og våbenfund.

Det er nogle af de beviser og forhold, som politiet ser nærmere på i efterforskningen af skyderiet i Field's den 3. juli, hvor tre mennesker mistede livet, og syv andre blev ramt af skud.

Det er kommet frem torsdag i Københavns Byret, hvor en 22-årig mand har fået forlænget sin varetægtsfængsling i fire uger.

Den 22-årige gik torsdag formiddag langsomt hen til en stol midt i lokalet, da han ankom med to betjente. I løbet af retsmødet kiggede han flere gange over sine skuldre på de fremmødte journalister.

Han har siddet fængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling, og det vil han være frem til i hvert fald 1. december.

Torsdagens retsmøde blev holdt for åbne døre. Det var dermed første gang, at offentligheden kunne få indblik i nogle af sagens omstændigheder og politiets efterforskning.

I retsmødet fremlagde specialanklager Søren Harbo en række oplysninger.

Blandt andet kom det frem, at der er lavet 254 vidneafhøringer indtil videre. Derudover mangler fire vidner - heriblandt en mindreårig - at fortælle politiet, hvad de oplevede og så den skæbnesvangre dag.

Hertil kunne anklageren fortælle, at der ved ransagning af den sigtede mands hjem er blevet fundet tekster, der kunne tyde på en forudgående planlægning af skyderiet.

Der er angiveligt fundet tekster om, hvordan man skal sigte efter torso og hovedet og holde øje med, om folk gemmer sig. Derudover er det beskrevet, hvordan man kan flytte møbler til at beskytte sig selv og oprette såkaldte kill-zones.

Forud for skyderiet har den sigtede mand også indkøbt magasiner med ammunition og den vest, han blev anholdt i.

På toilettet i biografen i Field's, hvor skyderiet ifølge anklagemyndigheden startede, blev der ligeledes fundet en pistol. Ifølge politiet havde den 22-årig mand lagt den der.

Det viste sig ved politiets afprøvning, at den ikke virkede. Den var heller ikke ladt.

Politiet har efter fire måneders efterforskning lavet en rekonstruktion af forløbet, fortalte Søren Harbo ved redegørelsen for det videre forløb.

- Politiet har udarbejdet en samlet video af hændelsesforløbet. Den er nu færdig, og jeg skal se den i næste uge. Derudover mangler der nogle gerningsstedserklæringer. Det er ret omfattende, for mange steder i Field's er blevet undersøgt, sagde han.

Før alle oplysningerne kom frem, argumenterede den 22-åriges forsvarer, advokat Luise Høj, imod, at retsmødet skulle åbnes for offentligheden. Hun pegede på, at det ville være en krænkelse af hendes klient, hvis hans sundhedsoplysninger ville blive beskrevet.

- Det er min klients sygdom, der taler. Hele sagen kommer til at handle om hans psykiske tilstand i gerningsøjeblikket. Derfor bør disse oplysninger tilbageholdes, når vi nu kun er på et indledende stadie, sagde hun.

Den 22-årige mand har ifølge forsvarer og anklager erkendt de faktiske omstændigheder, som han erindrer dem.

Han nægter sig dog skyldig med henvisning til straffelovens paragraf 16. Den handler om sindssyge i gerningsøjeblikket.

Dommeren valgte i første omgang at nedlægge forbud mod at liveblogge fra retslokalet og viderebringe sundhedsoplysninger om den sigtede. I slutningen af retsmødet blev forbuddene ophævet.

Ved skyderiet mistede to 17-årige - en dreng og en pige - livet. Også en russisk mand på 46 år med bopæl i Danmark blev dræbt. Fire personer var i livsfare efter at være blevet skudt, mens yderligere tre blev strejfet af skud.

Omkring 20 pådrog sig skader i forbindelse med flugten fra centret.

Specialanklager Søren Harbo håber, at anklageskriftet mod den 22-årige er klar inden jul. Det er dog usikkert, om planen holder. Sagen skal også forbi Statsadvokaten, før tiltalen vil blive rejst.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.