Advokater: Landsret har pustet sort sky over advokatbranchen væk

Der er en grænse for, hvad rådgivere kan gøres ansvarlig for. Dom vækker glæde i Advokatsamfundet.

En stort anlagt retssag mod advokatselskabet Bech-Bruun har været en plage for branchens omdømme. Derfor er frifindelsen for kravet om 1,2 milliarder kroner i sagen om refusion af udbytteskat vigtig.

Sådan lyder reaktionen fra Advokatsamfundet i en pressemeddelelse.

- Selv om sagen i realiteten kun vedrører nogle få advokater i én enkelt advokatvirksomhed, så har den hængt som en sort sky over advokatstanden i årevis, siger generalsekretær Andrew Hjuler Crichton.

Skatteforvaltningen mente, at Bech-Bruun kunne gøres ansvarlig for de tab, som opstod efter en tysk banks svindel med refusion af udbytteskat. Inden bedrageriet havde banken fået rådgivning af Bech-Bruun.

Men tre dommere i Østre Landsret har torsdag frifundet advokatselskabet. En advokat i selskabet kan ikke lastes for, at han ikke indså, at en særlig model, han skulle bedømme, ville blive brugt til at bedrage statskassen.

I Advokatsamfundet siger generalsekretæren i pressemeddelelsen, at der gennem mange år er "gjort meget" for at præcisere rådgiveres ansvar.

- For advokater er det vigtigt, at vi med dommen har fået slået fast, at rådgiveransvaret går langt, men også at der er en grænse.

I 2019 blev de advokatetiske regler justeret. Her blev et afsnit om rådgivning om skatteforhold præciseret.

I øvrigt vil Advokatsamfundet nærlæse dommen for at se, om der er grund til at justere reglerne igen, fremgår det af pressemeddelelsen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.