Anklager borer i Messerschmidt-forklaring om Skaarup-snak

Morten Messerschmidt har fredag forklaret sig anderledes om snak med Peter Skaarup end tidligere.

Morten Messerschmidt er ved Retten på Frederiksberg under anklage for at have vildledt EU-systemet og uberettiget fået udbetalt godt 98.000 kroner til Dansk Folkeparti. <i>Martin Sylvest/Ritzau Scanpix</i>

Morten Messerschmidt er ved Retten på Frederiksberg under anklage for at have vildledt EU-systemet og uberettiget fået udbetalt godt 98.000 kroner til Dansk Folkeparti. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Det var slet ikke Morten Messerschmidt, men daværende gruppeformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup, som fik idéen om, at der skulle være et EU-seminar i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015.

Sådan forklarer DF-formand Morten Messerschmidt i hvert fald fredag i Retten på Frederiksberg, hvor han blandt andet er tiltalt for at have givet vildledende oplysninger og på den måde at have narret EU-systemet til at betale godt 98.000 kroner.

Den forklaring kommer efter alt at dømme noget bag på specialanklager Andreas Myllerup Laursen fra Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet. I hvert fald mener anklageren, at Messerschmidts forklaring afviger fra tidligere forklaringer, som Messerschmidt har afgivet til politiet og i retten.

- Det undrer mig, at du dengang ikke kunne huske, hvad der var foregået. Men det kan du i dag, lyder det fra Andreas Myllerup.

Sagens kerne er Dansk Folkepartis sommergruppemøde i august 2015. I den forbindelse har det europæiske parti Meld, som Messerschmidt dengang stod i spidsen for, betalt godt 98.000 kroner af den samlede regning.

Ifølge Messerschmidt gik de penge til et EU-seminar, som foregik sideløbende med sommergruppemødet. Men ifølge anklagemyndigheden var der ikke noget seminar, og pengene var derfor reelt en form for økonomisk indsprøjtning til Dansk Folkeparti. Og det er ikke tilladt.

Det er et element i sagen, om der har været en form for aftale mellem Dansk Folkeparti og Meld om et samarbejde om et EU-seminar. Og derfor kan det muligvis have betydning, hvad der har været af samtaler.

Ifølge Morten Messerschmidt trak Peter Skaarup ham til side under et gruppemøde på Christiansborg.

- Jeg kan tydeligt huske det. Det var ude på gangen. Måske under en tissepause, fortæller Morten Messerschmidt, som med sin stemmeføring forsøger at imitere Peter Skaarups lidt mindre tempofyldte måde at udtrykke sig på.

Ifølge Messerschmidt spurgte Skaarup ham om, hvorvidt der ikke skulle være et EU-seminar i forbindelse med sommergruppemødet. Og ifølge Messerschmidt skulle Skaarup have henvist til en lignende ordning fra året før.

- Der er ingen tvivl om, at det er Skaarup, der kommer til mig allerførst, lyder det Messerschmidt.

Tidligere har Messerschmidt forklaret, at der havde været en samtale med Skaarup. Men Messerschmidt har ikke tidligere sagt, at det var Skaarup, som tog kontakten.

Messerschmidt understreger fredag, at der ikke er nogen modsætninger mellem hans forklaring nu og tidligere.

Sagen på Frederiksberg er i store træk en gentagelse af den sag, som i august i fjor førte til, at Messerschmidt ved Retten i Lyngby blev idømt seks måneders betinget fængsel for EU-svig og dokumentfalsk.

Den sag besluttede Østre Landsret, skulle gå om, fordi dommeren havde ytret sig på Facebook i en grad, som gjorde ham inhabil.

Sagen på Frederiksberg skulle efter den oprindelige plan afsluttes på denne side af jul, men opstarten af sagen blev forsinket i tre dage. I den oprindelige tidsplan var der afsat 15 dage til behandlingen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.