Anklager tager igen fat på straffesag om løgn i Tibetsag

Forsvarer for tiltalt leder i politiet opfordrer Statsadvokaten i København til anstændighed - sag bør slutte.

En dommer i Københavns Byret har sat en straffesag mod to mellemledere i politiet på pause på grund af Tibetkommissionens arbejde. Nu overvejer en anklager, hvad der skal ske. (Arkivfoto). <i>Nils Meilvang/Ritzau Scanpix</i>

En dommer i Københavns Byret har sat en straffesag mod to mellemledere i politiet på pause på grund af Tibetkommissionens arbejde. Nu overvejer en anklager, hvad der skal ske. (Arkivfoto). Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Anklagemyndigheden er ved at overveje, hvad der skal ske med straffesagen mod to politifolk, der er tiltalt for at have løjet for en dommer i Tibetsagen.

Det oplyser vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich i Statsadvokaten i København.

Det er snart fire år siden, at tiltalen om falsk forklaring for retten blev rejst. Men på grund af Tibetkommissionens arbejde har sagen ligget stille.

Den handler om, hvad vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé forklarede i et retsmøde i Københavns Byret for ni et halvt år siden.

- Vi er i gang med at læse kommissionens beretning og vurderer, hvordan vi kan komme videre med straffesagen, oplyser Gyrithe Ulrich.

Hvornår der kommer en afgørelse i sagsbehandlingen, kan hun ikke sige noget om.

- Men vi er i gang og vil gøre vores til, at sagen kan komme videre og nå en afgørelse, skriver vicestatsadvokaten i en mail.

I en beretning mandag slog Tibetkommissionen for anden gang fast, at politiet gjorde sig skyldig i klart ulovlige ordrer og handlinger - altså indgreb mod borgernes ret til at ytre sig. Blandt andet ved statsbesøget af Kinas præsident Hu Jintao i 2012.

Men kommissionen justerer i høj grad forklaringen på, hvorfor ulovlighederne fandt sted.

De skal "ses i lyset af Udenrigsministeriets og PET's mangeårige videregivelse af de kinesiske ønsker og den udbredte forståelse blandt såvel politipersonale som ledende politimedarbejdere og ageren derefter."

Det var netop om statsbesøget i 2012, at de to ifølge tiltalen kom med falsk forklaring, da de i retten i august 2013 besvarede spørgsmål om politiindsatsen.

Forsvareren for den ene, advokat Martin Cumberland, mener, at anklagemyndigheden i lyset af beretningen fra kommissionen bør sætte punktum, eventuelt i form af et tiltalefrafald.

- Det ville være den anstændige udgang på et i forvejen langstrakt forløb, som har haft store personlige konsekvenser for min klient, siger han.

På gaden under statsbesøget gav Henrik Oryé over radioen sine underordnede denne kommando: "Tag flaget fra dem, kom!"

På grund af straffesagen har han været suspenderet i flere år. Nu har han fundet et andet job. Han hjælper udsatte unge på et bosted, fortalte han forleden til Politiken.

Den anden forsvarer, advokat Anders Neméth, ønsker ikke at udtale sig.

Kommissionen har påvist, at PET gav politiet besked om, at præsidentens besøg i 2012 drejede sig om store handelsaftaler. Og at Kina ikke tålte at se flag og demonstrationer. Oplysningerne kom fra Udenrigsministeriet.

En mail, som vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen sendte til sine folk, lød som et ekko:

" ... I har den vigtigste opgave af alle, nemlig at spotte og forhindre utilsigtede demonstrationer, happenings mv. I må virkelig peppe dem op, så de er superskarpe, når præsidenten er på køretur. Vi tåler simpelthen ikke dumme situationer. Skal vi redde lidt bedre økonomiske vilkår til nationen og måske deraf et dryp til politiet, ligger det på jeres skuldre ..."

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden