Betjent undersøges i sag om 13 ulovlige ransagninger

Erfaren politimand fik unge kolleger til at foretage ulovlige indgreb. Ministerium: "Særdeles kritisabelt".

Ledelsen i Københavns Politi har bedt Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøge en erfaren betjents handlinger under en efterforskning. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Ledelsen i Københavns Politi har bedt Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøge en erfaren betjents handlinger under en efterforskning. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Igennem flere uger foretog Københavns Politi en stribe ulovlige ransagninger i en sag, hvor en person var under mistanke for at sælge stjålne cykler.

Det var en erfaren polititjenestemand, der helt bevidst overtrådte reglerne, mener politiets ledelse. Det fremgår af dokumenter i en aktindsigt hos Justitsministeriet.

De ulovlige indgreb fandt sted, efter at politiet havde afhørt personen, der var sigtet for hæleri.

I forbindelse med afhøringen overlod manden sin telefon til betjentene og indvilgede i, at den blev undersøgt.

Men politiet beholdt telefonen. Og i den følgende tid skete der flere såkaldte hemmelige ransagninger.

Igen og igen gik betjente ind på telefonen i et forsøg på at følge med i den mistænktes kommunikation på Messenger og sms via andre elektroniske enheder.

Imidlertid er det ulovligt. I sager om hæleri giver retsplejeloven ikke mulighed for at foretage hemmelige ransagninger. Kun når en efterforskning drejer sig om grovere kriminalitet.

Da en leder opdagede, hvad der var sket, og at der i øvrigt ikke var skrevet rapporter, fik anklagemyndigheden besked.

Derefter blev Retten på Frederiksberg orienteret. I alt 13 gange gik politiet over stregen i et forsøg på at finde beviser. Det skete i april og maj sidste år.

Sagen har været til udtalelse hos både Statsadvokaten i København og Rigsadvokaten, og Justitsministeriet har i foråret sendt en redegørelse til retten.

"Justitsministeriet finder - på linje med bl.a. Rigsadvokaten - det passerede særdeles kritisabelt," hedder det.

Internt i Københavns Politi betragtes sagen ikke som en ærgerlig smutter. Det ser værre ud, fremgår det af en skrivelse fra en advokaturchef.

Det er blevet afdækket, "at der er tale om et bevidst ulovligt indgreb og ikke en fejl," hedder det.

En rutineret medarbejder fik to uerfarne betjente til at foretage ransagningerne, så han selv ville slippe for at stå med ansvaret, fremgår det:

"Det er således oplyst, at en erfaren medarbejder bad to helt unge kolleger om at foretage de ulovlige indgreb, formentlig i den hensigt, at indgrebene ikke ville blive tilskrevet ham."

Københavns Politi har anmeldt sagen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Desuden fremgår det af papirerne fra Justitsministeriet, at ministeriet er blevet forsikret om, at der ikke er tale om et generelt problem.

Københavns Politi vurderer selv, at indgrebene "ikke er udtryk for sædvanlig praksis" eller for "generelt ukendskab til reglerne".

I øvrigt afslører dokumenterne, at mistanken om hæleri aldrig blev til en straffesag. Påtale mod personen blev opgivet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.