Byret tillader ny retssag mod voldtægtsdømt apoteker

Retten i Roskilde siger god for, at anklager må føre ny sag mod apoteker om retten til at drive apotek.

Retten i Roskilde har onsdag sagt god for, at anklagemyndigheden kan føre retssag mod en apoteker om frakendelse af retten til at drive apotek.

Spørgsmålet skulle egentlig have været behandlet i forbindelse med selve sagen mod apotekeren, hvor han blev dømt for voldtægt, men der skete en fejl hos anklagemyndigheden, så det ikke blev sådan.

- Det er en forglemmelse, der sker, i forbindelse med at sagen bliver behandlet i byretten. Her blev der beklageligvis ikke nedlagt påstand om rettighedsfrakendelse, fortæller senioranklager Rune Rydik fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Apotekeren blev i september sidste år dømt ved Østre Landsret for at have bedøvet en kvinde med medicin og for derefter at have voldtaget hende.

Voldtægten skete i juni 2019 på Hotel Scandic i Ringsted. Her mødtes apotekeren og kvinden efter at have aftalt det via internettet.

Apotekeren bød kvinden på et glas blåligt mousserende vin, og derefter gik de op på hotelværelset. Sagen drejer sig netop om et lægemiddel, der kan være blåt.

Kvinden har under sagen forklaret, at hun vågnede omtåget op, og var taget hjem til en veninde. Derefter gik det op for hende, at der var foregået noget seksuelt.

Kemiske undersøgelser viste sidenhen spor af det bedøvende stof i kvindens hår, og på baggrund af det samt kvindens forklaring blev apotekeren dømt først i byretten og senere i landsretten.

Anklagemyndighedens forglemmelse fra byretssagen drejer sig om en såkaldt påstand om rettighedsfrakendelse. Det går i sin enkelthed ud på, at en domstol kan forbyde folk at udøve et hverv, når en forbrydelse har forbindelse til udøvelsen af hvervet.

I denne sag er der tale om en apoteker, som har udnyttet sin viden om og adgang til medicin og brugt det til at begå en voldtægt.

Da sagen skulle behandles ved landsretten, blev Statsadvokaten i København opmærksom på, at der i byretten burde have været nedlagt påstand om rettighedsfrakendelse. Men selv om Statsadvokaten opdagede det i god tid inden landsretssagen, var det for sent.

Spørgsmålet skulle behandles i byretten først, og landsretssagen kørte derfor videre, uden at rettighedsspørgsmålet indgik. Landsretten skærpede straffen fra byretten med yderligere tre måneders fængsel, så straffen landede på fængsel i et år og ni måneder.

I foråret i år skulle byretten så tage stilling til, om rettighedsspørgsmålet kunne behandles på efterbevilling. Retten i Roskilde udpegede en dommer til at træffe afgørelse, og dommeren sagde god for det.

Men apotekeren indbragte den afgørelse for landsretten. For det var ikke tilstrækkeligt, at en dommer havde sagt ja. Der burde også have medvirket to lægdommere, lød påstanden.

Det var landsretten enig i. Sagen blev sendt tilbage til byretten, som nu igen har truffet afgørelse - med samme resultat.

Nu afventer sagen, at der bliver berammet et retsmøde, hvor spørgsmålet om rettighedsfrakendelse kan behandles.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.