Chef i militæret anklages for at dysse sag om håndgranat ned

Både Højesteret og Retten i Viborg behandler sager efter et tyveri fra et skydeterræn sidste sommer.

En sag om et tyveri af en håndgranat fra et af forsvarets skydeterræner har ført til to forskellige straffesager.

Ikke bare tyven, en ung konstabelelev fra Holstebro, er blevet stillet for retten og afventer nu den endelige dom ved Højesteret.

Også kompagnichefen bør straffes, mener den militære anklagemyndighed. I sin håndtering af affæren forsømte han groft sine pligter, lyder påstanden.

Det var i maj sidste år, at konstabeleleven under en skydeøvelse på Borris Skydeterræn stjal håndgranaten. Detonatoren gravede han ned i området, mens han tog granaten med hjem. Den fik plads på en hylde som pyntegenstand.

I Retten i Holstebro var konsekvensen alvorlig. Det blev til fængsel i tre år og seks måneder, lød dommen i oktober sidste år.

Straffelovens bestemmelse om våben var blevet overtrådt. Og det var en skærpende omstændighed, at besiddelsen skete på et offentligt tilgængeligt sted, mente byretten.

Men Vestre Landsret så helt anderledes på sagen. Straffen blev i januar reduceret til fængsel i seks måneder. Det var våbenloven og ikke den skrappere bestemmelse i straffeloven, som var blevet overtrådt.

Det var tilsyneladende afgørende, at en specialist fra Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste fortalte landsretten, at håndgranaten ikke var farlig i sig selv uden detonatoren.

- Han var meget, meget glad, fortalte den unge mands forsvarer, advokat Lone Damgaard, om sin klients reaktion.

Men den militære anklagemyndighed var ikke tilfreds og har ekstraordinært fået tilladelse til at appellere dommen til Højesteret. Afgørelsen falder i næste uge.

I november skal Retten i Viborg så vurdere kompagnichefens opførsel. I et anklageskrift bebrejdes han, at han ikke iværksatte de nødvendige undersøgelser, da han sidste sommer fik besked om tyveriet. For eksempel blev Forsvarets Efterretningstjeneste ikke underrettet.

Desuden hævdes han at have givet den unge indtryk af, at der ikke ville ske yderligere, såfremt han bare indrømmede og leverede håndgranaten retur til Forsvaret.

Chefen sørgede heller ikke for, at transporten af håndgranaten skete efter forskrifterne, påstås det i anklageskriftet. Chefen risikerer bødestraf, såfremt han findes skyldig.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.