Danske soldater: Vi skød i selvforsvar mod formodede pirater

Flere danskere, der var udsendt på mission i Guineabugten, afhøres onsdag i retssag mod formodet pirat.

Den danske fregat "Esbern Snare" blev i efteråret 2021 sendt på mission i Guineabugten for at afskrække pirater. Efter udsendelsen endte fregattens helikopter i ildkamp med formodede pirater, der sejlede i en mindre båd. En formodet pirat blev bragt til Danmark, hvor han i denne uge er for retten. (Arkivfoto). <i>Yiannis Kourtoglou/Ritzau Scanpix</i>

Den danske fregat "Esbern Snare" blev i efteråret 2021 sendt på mission i Guineabugten for at afskrække pirater. Efter udsendelsen endte fregattens helikopter i ildkamp med formodede pirater, der sejlede i en mindre båd. En formodet pirat blev bragt til Danmark, hvor han i denne uge er for retten. (Arkivfoto). Yiannis Kourtoglou/Ritzau Scanpix

Det danske forsvar vurderede, at det var nødt til at stoppe en gruppe formodede pirater, som det observerede i Guineabugten 24. november sidste år.

Det fortæller kommandørkaptajn Lars Povl Jensen, der er chef for den danske fregat "Esbern Snare", der var sendt på mission for at afskrække pirater.

Kommandørkaptajnen er onsdag igennem på en videoforbindelse til Københavns Byret, hvor sagen mod en formodet pirat fra Nigeria behandles.

- Vores vurdering er, at vi er nødt til at stoppe dem, fordi der ligger skibe meget tæt på det her område. Vi er simpelthen bange for, at når vi ikke er der mere, vil de kunne sejle hen til de her skibe, siger han.

Det var en båd med ni formodede pirater, som "Esbern Snares" Seahawk-helikopter havde spottet. Danskerne vurderede ud fra flere kendetegn på båden, at der var tale om pirater. Blandt andet havde de en stige.

- Det er faktisk det sikre kendetegn, siger Lars Povl Jensen.

Stigen kastede de formodede pirater senere over bord.

Helikopteren observerede i første omgang båden om eftermiddagen og vendte så tilbage om aftenen, da det var mørkt. Efter ikke at have fået svar på en advarsel over radioen, affyrede en sergent varselsskud.

- Jeg skyder virkelig langt ude foran dem for at vise, at vi har våben om bord. Hver femte skud er der lys i, siger sergenten, der afgiver forklaring i retten iført militærtøj, og tilføjer:

- Det gør, at de kan se, hvad vi gør. Vi skyder fire gange, hvor vi stille og roligt kommer tættere og tættere på.

Da de i båden ikke lod til at overgive sig, forsøgte en finskytte fra helikopteren at ramme bådens motor. Men det lykkedes ikke.

En i båden rettede så en AK47-militærriffel mod helikopteren og begyndte at skyde. Det fortæller en kaptajnløjtnant, der også afhøres i retten.

- Det er selvsagt en super farlig situation for helikopteren, siger han og tilføjer:

- Vi har en forholdsordre, som siger, at som dansk soldat skal vi tage kampen op, hvis der bliver skudt. Så vi skyder i selvforsvar tilbage med direkte skud mod skibet.

Efter der var blevet skudt ad to omgange fra de formodede pirater, blev Frømandskorpset sat ind. De lå i en båd i nærheden.

Ingen danskere blev ramt ved missionen. I båden blev fire formodede pirater dræbt af skud. En femte faldt over bord og druknede. De sidste fire overlevede og blev tilbageholdt.

Men den ene - der nu sidder tiltalt i København - fik skadet sit ben, da han hoppede ud af båden og ramte propellen, har han forklaret. Derfor har han fået amputeret benet. Mens de tre andre blev sat fri, kom han til Danmark.

Ifølge anklagemyndigheden var det ikke ham, der skød. Men han er tiltalt for at udsætte de danske soldaters liv for fare. Han nægter sig skyldig.

Retssagen begyndte mandag, og dommen ventes tidligst mandag i næste uge.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.