Det var strafbart da mand i Kolding hejste USA's flag

Vestre Landsret har i en helt særlig sag fundet en mand skyldig i at have hejst Stars and Stripes i Kolding.

I en have i Kolding strøg det amerikanske flag, Stars and Stripes, til tops den 9. april 2018. Det var strafbart, men manden slipper alligevel for en bøde, da sagen har taget lang tid at behandle. (Arkivfoto). <i>Torsten Sukrow/Sulupress.de/Ritzau Scanpix</i>

I en have i Kolding strøg det amerikanske flag, Stars and Stripes, til tops den 9. april 2018. Det var strafbart, men manden slipper alligevel for en bøde, da sagen har taget lang tid at behandle. (Arkivfoto). Torsten Sukrow/Sulupress.de/Ritzau Scanpix

Det var en strafbar handling, da en mand fra Kolding flagede med det amerikanske flag i sin have en aprildag i 2018.

Sådan lyder dommen fra Vestre Landsret, der dog på grund af den lange sagsbehandlingstid har fundet, at manden slipper for at få en bøde.

Det er en sag, som kun har ganske få sidestykker i dansk retshistorie.

Det centrale har været, om der var hjemmel til at forbyde flagningen og hjemmel til at straffe - altså om det reelt er strafbart at flage med det amerikanske flag på dansk jord.

Landsretten har skullet se på en over 100 år gammel bekendtgørelse fra 1915, der handler om forbud mod at hejse fremmede nationers flag.

Den blev udstedt af daværende justitsminister Carl Theodor Zahle for at værne om Danmarks neutralitet over for de krigsførende magter under Første Verdenskrig.

- Strafpåstanden er ofte det centrale i straffesager. Men den her sag handler om, hvorvidt retten kan ugyldiggøre en regel, som vi som samfund har håndhævet i mere end 100 år.

- Der er derfor noget helt andet på spil i denne sag, hvor dommen har konsekvenser for retstilstanden, siger senioranklager Johnnie Nymann Jensen fra Statsadvokaten i Viborg i en meddelelse fra anklagemyndigheden.

Dommen er en ændring af dommen fra Retten i Kolding. Byretten var i november 2021 kommet frem til, at der ikke var grundlag for at straffe manden.

Men dommen blev anket af anklagemyndigheden, der i landsretten har fået ret i, at man godt kan dømmes efter reglerne.

Familien, der boede i en villa på Nr. Bjertvej nær Kolding, går meget op i amerikansk livsstil. Parret Martin og Rikke Hedegård har tidligere stået frem i medierne.

Ifølge JydskeVestkysten begyndte sagen allerede i 2017, da en kvinde opdagede, at parret brugte flaget, og at de også havde det oppe på grundlovsdag.

Det medførte en henstilling til familien, men i september samme år blev flaget endnu en gang hejst. Da fortalte parret, at de havde holdt amerikanertræf, og at flaget fungerede som et pejlemærke.

Den 9. april 2018 strøg flaget til tops igen, og politiet hentede flaget. Det blev til den sag, der nu er afgjort af landsretten.

Martin Hedegård fortalte i april til JydskeVestkysten, at parret er træt af, at sagen bliver ved med at hænge over dem.

- Man føler sig lidt juridisk jagtet af staten for sådan en latterlig lille ting. Det er fuldstændigt ude af proportioner, og jeg synes, man burde bruge tiden og ressourcerne på noget bedre, sagde han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.