Dømt ASMLA-medlem beholder sit danske statsborgerskab

I en retsbygning i Herfølge afsagde Retten i Roskilde dom i spionsag. To af tre udvises for bestandig.

Retten fratager ikke det danske statsborgerskab fra Jacob Mohamed, men idømmer ham seks års fængsel. Hans forsvarer, Karoline Normann (på billedet), er lettet over det, men ikke tilfreds med, at han er fundet skyldig. <i>Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix</i>

Retten fratager ikke det danske statsborgerskab fra Jacob Mohamed, men idømmer ham seks års fængsel. Hans forsvarer, Karoline Normann (på billedet), er lettet over det, men ikke tilfreds med, at han er fundet skyldig. Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

I modsætning til to andre ledende medlemmer af separatistbevægelsen ASMLA skal 40-årige Jacob Mohamed ikke udvises fra Danmark.

Det slog Retten i Roskilde sent onsdag eftermiddag fast, da der blev afsagt dom i sagen.

Som den eneste af de tre eksiliranere har Jacob Mohamed også dansk statsborgerskab, og det mente retten ikke, at han skulle frakendes.

Hans forsvarer, Karoline Normann, er efter endt retsmøde lettet.

- Jeg er utrolig lettet og glad for, at min klient har beholdt sit danske statsborgerskab, siger hun.

Hun understreger, at selv om hun er lettet, så er hun ikke tilfreds med, at han er blevet fundet skyldig i sagen.

Sammen med Habib Yabor Kabi og Tamim Farouk Beck er Jacob Mohamed kendt skyldig i spionage og i at have fremmet terrorisme ved at have støttet to militante grupper.

De er medlemmer af ASMLA, der repræsenterer et arabisk mindretal i Iran. Det stammer fra regionen Khusistan omkring byen Ahvaz. ASMLA kæmper for selvstændighed for Ahvaz-regionen og anses af regimet i Iran som terrorister.

Efter domsafsigelsen valgte både Habib Yabor Kabi og Tamim Farouk Beck at anke dommen. De er blevet idømt henholdsvis otte og syv års fængsel og udvisning for bestandig.

Jacob Mohamed valgte derimod at udbede sig betænkningstid. Han har fået en fængselsstraf på seks år.

Det er hans forsvarer, som har anbefalet ham "at tænke sig lidt om", før han tager stilling til anken.

- Ikke fordi han på noget tidspunkt mener, at han har gjort det, han er fundet skyldig i. Men fordi jeg synes, at i en sag af den her karakter, så er der rigtig mange ting, der skal tænkes over.

- Vi har 14 dage, så dem har jeg anbefalet, at han tager, siger Karoline Normann.

Ifølge Karoline Normann er det danske statsborgerskab en stor anerkendelse af Jacob Mohamed som person, og den måde han har valgt at blive integreret på i Danmark.

Alle tre mænd har været i Danmark i mere end 15 år efter at været kommet hertil som kvoteflygtninge.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.