Efter politiskud: Dommer fængslet 29-årig for vanvidskørsel

Ingen kom til skade, da politiet skød mod bilist under biljagt. Lørdag er bilisten blevet fængslet.

En 29-årig mand er lørdag blevet fængslet i  grundlovsforhør efter en biljagt fredag eftermiddag, hvor han ifølge sigtelsen udsatte andres liv og førlighed for fare. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix</i>

En 29-årig mand er lørdag blevet fængslet i grundlovsforhør efter en biljagt fredag eftermiddag, hvor han ifølge sigtelsen udsatte andres liv og førlighed for fare. (Arkivfoto). Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

En politimand trak fredag eftermiddag sin pistol og skød mod en mand, der kørte vildt og farligt i sin bil. Ingen blev ramt, og lørdag er den 29-årige mand, som sad bag rattet i bilen blevet varetægtsfængslet.

Det er sket efter et grundlovsforhør ved Retten i Randers. Her blev den 29-årige præsenteret for sigtelserne i mod ham.

Hos Østjyllands Politi fortæller vagtchef Martin Christensen, at manden er blevet sigtet for overtrædelse af færdselsloven og for, hvad der populært kaldes for vanvidsbilisme i form af overtrædelse af straffelovens paragraf 252.

Paragraffen handler blandt andet om, at man i grov kådhed udsætter andres liv eller førlighed for fare.

Østjyllands Politi oplyser lørdag eftermiddag på Twitter, at den 29-årige mand ved lørdagens retsmøde erkendte at have været fører af bilen. Men han nægtede sig skyldig i de øvrige sigtelser og nægtede i øvrigt at udtale sig.

Biljagten, som det hele drejer sig om, begyndte klokken 13.36 nord for Glesborg på Djursland. Her ville en politipatrulje standse en mørkegrøn Skoda Octavia med den 29-årige mand bag rattet.

Men den 29-årige fulgte ikke politiets anvisninger, og i stedet for at standse stak han af i høj fart med retning mod Ørum. Undervejs kørte han ifølge politiet op på fortovet og mod ensretningen.

Politiet oplyste fredag i en pressemeddelelse, at der blev skudt mod bilisten, og lørdag oplyser Martin Christensen, at der var tale om "flere skud". Han vil ikke fortælle hvor mange.

- Sagen er blevet indberettet til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, fortæller vagtchef Martin Christensen.

Politiklagemyndigheden har blandt andet til opgave at undersøge sager, hvor personer kommer til skade i forbindelse med politiets arbejde. Martin Christensen fortæller dog, at ingen er kommet til skade ved skyderiet.

Begrebet vanvidsbilisme - eller vanvidskørsel - som vel nok har været brugt i folkemunde længe, blev adopteret af det officielle Danmark i slutningen af 2020.

Her blev et flertal i Folketinget enige om en række initiativer fra regeringen under overskriften "Vanvidskørsel skal stoppes".

I den forbindelse blev det blandt andet gjort muligt at beslaglægge biler med henblik på senere konfiskation i sager om vanvidskørsel. Og så blev straffene sat op.

For så vidt angår straffen for overtrædelse af straffelovens paragraf 252 blev den hævet med 50 procent, når der er tale om vanvidskørsel.

Den 29-årige mand er blevet varetægtsfængslet i foreløbig fire uger.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.