Eks-ansat i retten for at kopiere hemmeligheder til milliardværdi

Der var værdifulde forretningshemmeligheder på filer, som litauisk mand kopierede efter opsigelse, lyder det.

I retssal 19 i Københavns Byret sidder en 37-årig litauer fredag på anklagebænken tiltalt for at have kopieret forretningshemmeligheder. (Arkivfoto) <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

I retssal 19 i Københavns Byret sidder en 37-årig litauer fredag på anklagebænken tiltalt for at have kopieret forretningshemmeligheder. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der var angiveligt følsomme oplysninger, fortrolige oplysninger og aldeles fortrolige oplysninger blandt godt 16.000 filer, som en søndag aften for godt fem år siden blev kopieret fra en arbejdscomputer til en ekstern harddisk.

Bag skærmen sad en nu 37-årig litauisk mand, som to dage tidligere havde sagt sit job hos Dupont op for i stedet at tiltræde en stilling ved konkurrenten Chr. Hansen.

Fredag sidder han på anklagebænken i Københavns Byret tiltalt for at have brudt loven om forretningshemmeligheder. Iført mørkt, tætsiddende jakkesæt og slips lytter han med alvorlig mine til anklagerens påstand.

For blandt de tusindvis af filer var der på 20 af dem kritiske hemmeligheder om Duponts forretning, lyder det.

I retten repræsenterer to advokater Dupont. De understreger, at indholdet på de 20 filer vurderes som aldeles fortroligt med meget følsomme oplysninger, som kan påføre Dupont skade på én milliard kroner, hvis de skulle blive delt, afsløret eller offentliggjort.

Filerne drejer sig om prisstrategier, profitanalyser, forretningsplaner, kundeoversigter, salgs- og markedsanalyser.

Hvad de præcis rummer er dog usikkert, og ved fredagens retsmøde blev det af retten besluttet, at dørene bliver lukket, når det konkrete indhold skal gennemgås.

Ifølge anklageskriftet satte den nu 37-årige litauer sig til rette ved computeren søndag den 25. september 2016 klokken 19.20. 47 minutter senere havde han overført den omfattende mængde data.

Overførslen blev opdaget, da mandens daværende leder var bekymret over, at han havde fået job hos konkurrenten. Derfor blev der sat gang i et tjek af hans transaktioner.

- Det viser sig, at et stort antal dokumenter såsom forretningshemmeligheder er blandt datalækagen. En stort antal filer er forretningshemmeligheder, der ikke hører under hans område, siger anklager Benjamin Foverskov i sin forelæggelse.

Den tiltalte, som nåede at være ansat i Dupont i seks år, erkender, at han kopierede de tusindvis af filer, men han nægter sig skyldig i at have brudt loven om forretningshemmeligheder.

- Jeg vidste ikke, hvor hurtigt de ville tage min arbejdscomputer eller lukke for min adgang, så jeg lavede en kopi af alle filerne. Min intention var at gennemgå filerne og gemme mine excel-modeller og applikationer, som jeg havde skabt.

- Jeg var ikke interesseret i selve indholdet. Min intention var aldrig at beholde eller dele filerne, siger han og medgiver, at nogle af filerne indeholdt følsom data om markedet.

Den tiltalte begyndte hos den danske ingrediens- og enzymvirksomhed Danisco i 2010 og blev i selskabet, da amerikanske Dupont købte virksomheden i 2011.

Han tilføjer, at han den septemberaften ikke "vidste eller mente", at han gjorde noget forkert.

- Jeg har ikke downloadet eksterne filer eller filer, jeg ikke havde adgang til, siger han.

Sagen fortsætter den 8. april. Tidsplanen er allerede skredet en smule, så det er usikkert, om dommen også falder denne dag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden