Fængselsansatte udsættes for færre trusler og mindre vold

Fængselsansatte oplever mindre vold og trusler end for fem år siden, viser tal. Især trusler er der færre af.

Omfanget af trusler mod fængselspersonalet er mere end halveret siden 2017, samtidig med at antallet af indsatte i samme periode er steget med 18 procent. (Arkivfoto). <i>Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix</i>

Omfanget af trusler mod fængselspersonalet er mere end halveret siden 2017, samtidig med at antallet af indsatte i samme periode er steget med 18 procent. (Arkivfoto). Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Mens der kommer flere indsatte i danske fængsler og arresthuse, så oplever personalet i mindre og mindre grad at blive udsat for vold og trusler.

Det viser tal fra Kriminalforsorgen, som driver landets fængsler og arrester.

I 2021 blev der registreret i alt 402 episoder med vold og trusler mod personalet.

Det er et fald på 40 procent sammenlignet med 2017, hvor der blev registreret 679 episoder.

Episoderne kan være alt fra, at der bliver råbt ned ad gangen efter en medarbejder til et skub og alvorlig vold, siger Ina Eliasen, der er direktør i Kriminalforsorgen. Hun glæder sig over, at det går den rigtige vej.

- Det betyder enormt meget, at den her kurve er knækket. For det er noget, vi har arbejdet med så mange år, siger hun.

Udviklingen skyldes ifølge Ina Eliasen, at der er blevet "sat massivt ind" på "rigtig mange områder" for at komme problemet til livs.

Direktøren siger, at der er indført nultolerance, så en trussel eller et overfald altid skal meldes til politiet. Der bliver sanktioneret over for de indsatte. Og så er der generelt et stort fokus på problemet blandt lederne og forebyggende samtaler med medarbejderne samt krisehjælp.

Alligevel siger Ina Eliasen, at der ikke bliver gjort nok. Hun siger, at målet - uanset hvor realistisk det måtte være - er, at der ikke er nogen ansatte, som udsættes for vold og trusler. Altså, at målet er nul.

- Det, der står tilbage, er, at der stadig er 400 episoder om året. Det er klart, at man skal ikke som medarbejder i Kriminalforsorgen acceptere at gå på arbejde og risikere at blive truet eller slået på.

- Det er ekstremt vigtigt for mig at sige, at tallet stadigvæk er for højt, og derfor kommer vi stadig til at fokusere på den (indsatsen, red.) og skrue op for den, siger Ina Eliasen.

Udviklingen skal da også ses i det lys, at det særligt er antallet af episoder, hvor personale bliver udsat for trusler, som er faldet.

Her er der sket et fald fra 504 i 2017 til 246 i 2021.

Imens er der faldet langt mindre i forhold til voldsepisoder. Her var der i 2017 175 episoder. I 2021 blev der registreret 156. Og i årene imellem kom antallet af voldsepisoder helt op omkrig 200 på et år.

Hvorfor det er sådan, ved de hos Kriminalforsorgen ikke endnu, siger Ina Eliasen. Men hun nævner, at det er truslerne, som ifølge undersøgelser slider mest på medarbejderne.

- Det er klart, at vi vil rigtig gerne se det samme fald på vold også, siger hun.

Faldet i episoder med vold og trusler er sket, samtidig med at antallet af indsatte i samme periode er steget med 18 procent.

Ifølge tallene fra Kriminalforsorgen var der i 2017 i gennemsnit 3578,6 indsatte i fængsler og arrester på samme tid, når man ser ud over året. I 2021 var det steget til i gennemsnit 4236,4 indsatte.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.