Flere sager mod fabrikker med kriminelle ydelser

Over 3000 firmaer har købt falske fakturaer. Skat og politi har fået travlt med en særlig type fabrikker.

Lasse Boje er øverste chef for National Enhed for Særlig Kriminalitet. Her efterforsker man for tiden mod flere såkaldte fakturafabrikker. Det kom frem under et samråd i Folketingets Retsudvalg i juni. (Arkivfoto). <i>Linda Kastrup/Ritzau Scanpix</i>

Lasse Boje er øverste chef for National Enhed for Særlig Kriminalitet. Her efterforsker man for tiden mod flere såkaldte fakturafabrikker. Det kom frem under et samråd i Folketingets Retsudvalg i juni. (Arkivfoto). Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Mens Københavns Byret igennem tre et halvt år i adstadigt tempo har beskæftiget sig med "Operation Greed", en enorm straffesag om en påstået fakturafabrik, er fænomenet flere gange dukket op på andre retslister.

Det er et udtryk for, at myndighederne kæmper for at holde trit med et særligt kriminelt marked.

Sagen om Greed (grådighed) handler om flere end 5000 angiveligt falske fakturaer. De blev leveret til selskaber, der havde udført sort arbejde inden for rengøring, transport og andre områder.

Cirka 900 kunder var der ifølge anklagemyndigheden i den kriminelle butik. Gennem vekselbureauer fik de kontanter minus et gebyr.

Torsdag eftermiddag vil det vise sig, om byretten vil nikke ja til den påstand.

Første retsmøde blev holdt i december 2018, men siden da er en række andre figurer blevet væltet ned af brættet på grund af deres kriminelle serviceydelser i form af fakturafabrikker.

Hvidvask er en slags trylleri. Penge fra ulovlige aktiviteter forvandles gennem en række transaktioner til indtægter eller fortjenester, der ser lovlige ud.

I Kolding blev flere mænd sidste år dømt for hvidvask i forbindelse med fremstilling af fakturaer til flere end 400 selskaber. Der skete hvidvask af mere end 200 millioner kroner.

For to år siden var det "Operation Outpay", som landede i Københavns Byret. Her var beløbet på 353 millioner kroner. Pengene blev ført ud af landet gennem en betalingsplatform.

Forleden var der igen hvidvask og falske fakturaer på dagsordenen i Københavns Byret i en sag, som er blevet kaldt "Operation Ozark". 128 millioner kroner og fængsel i fem år står der på bundlinjen.

Også flere andre sager om fakturafabrikker er under efterforskning hos politiet.

På et samråd i Folketingets Retsudvalg i juni fortalte justitsminister Mattias Tesfaye (S), at Skattestyrelsen har indsendt en anmeldelse mod "en række fakturafabrikker".

De indgår i den gruppe, som DR i programserien "Pengejægerne" har omtalt som Hollændernetværket.

Åbenbart er der stor efterspørgsel på falske fakturaer. I foråret havde Skattestyrelsen identificeret 3004 kunder hos fabrikkerne.

Myndighederne er blevet kritiseret for ikke at slå hårdt nok til mod de mange kunder.

Men i juni oplyste styrelsen, at der sidste år blev udsendt opkrævninger for 811 millioner kroner i en forstærket indsats mod hvidvask. Det er rekord.

De foregående tre år lå beløbene på mellem 329 og 587 millioner kroner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.