Forsvaret nærlæser dom om fanger i Irak - minister er fåmælt

Dommen i sagen om "Operation Green Desert" studeres i Forsvarskommandoen. Minister tager dom til efterretning.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) ønsker ikke at udtale sig i detaljer om Højesterets dom. Den tages til efterretning, lyder det. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix</i>

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) ønsker ikke at udtale sig i detaljer om Højesterets dom. Den tages til efterretning, lyder det. (Arkivfoto). Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Efter dommen i Højesteret i sagen om "Operation Green Desert" i det sydlige Irak i 2004 er reaktionen fra forsvarsminister Morten Bødskov (S) ganske kortfattet.

- Forsvarsministeriet tager dommen til efterretning og har ikke yderligere kommentarer, lyder det i en udtalelse fra ministeriet.

I landets øverste domstol har ministeriet fået medhold i, at en gruppe irakiske fanger ikke skal have godtgørelse for de overgreb, de blev udsat for efter den militære operation.

Danske soldater kan ikke gøres medansvarlige for de slag og spark, som 18 irakere blev tildelt hos irakiske myndigheder efter operationen.

Tidligere har Østre Landsret haft en anden vurdering. De danske styrker vidste, at der var en reel risiko for, at de tilfangetagne ville blive udsat for inhuman behandling, mente landsretten. Derfor fik 18 irakere hver en godtgørelse på 30.000 kroner plus renter.

Forsvarsministeriet ankede dommen i 2018, og den daværende minister havde dengang en del flere kommentarer end den nuværende.

- Den retstilstand, som dommen udtrykker, er problematisk, for den vil sætte Danmark i en meget vanskelig situation, når vi udsender soldater, sagde Claus Hjort Frederiksen (V).

- Dommen opstiller på visse områder standarder, som det ikke vil være praktisk muligt at leve op til, sagde han.

Retssagen har stået på siden 2011 og har været særdeles omfattende. Således har Forsvarsministeriet haft udgifter på mere end 30 millioner kroner til advokat.

I Forsvarskommandoen har man tirsdag eftermiddag ingen kommentarer - og dermed heller ikke til dommens betydning for fremtidige udsendelser af danske soldater. Afgørelsen er ved at blive nærlæst, oplyses det.

Blandt de mange afhørte i Højesteret er også forsvarschef Flemming Lentfer. Han citeres i dommen for at være enig i, at der bestod en risiko for, at de tilbageholdte i Irak kunne blive udsat for inhuman behandling - "fordi det er en iboende risiko i alle internationale operationer".

ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.