Fronterne er trukket op i milliardopgør mellem Skat og advokathus

Et opgør mellem advokathus og Skattestyrelsen om 1,2 milliarder kroner begyndte tirsdag med protest mod bilag.

Advokatfirmaet Bech-Bruun Stort dansk advokatfirma i dobbeltrolle i udbyttesag <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

Advokatfirmaet Bech-Bruun Stort dansk advokatfirma i dobbeltrolle i udbyttesag Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I Østre Landsrets retssal 3 i Bredgade i København er der tirsdag taget hul på et juridisk opgør i den helt store liga.

Det er et slagsmål om 1,2 milliarder kroner. Penge, som Skattestyrelsen kræver i erstatning fra advokathuset Bech-Bruun.

Netop Bech-Bruun rådgav den tyske North Channel Bank, der deltog i milliardsvindel med udbytteskat. Bech-Bruun vil frifindes.

Fronterne er hårdt trukket op. Åbningen af retssagen er begyndt med en protest fra advokat Ole Spiermann fra Bruun & Hjejle, der repræsenterer advokathuset Bech-Bruun.

Begge parter har indsendt nye indlæg til retten. Spiermann protesterer, da han mener, at Skattestyrelsens advokathold, Kammeradvokaten, har fremsendt nyt materiale efter afslutningen af forberedelsen.

- De nye bilag, der er fremlagt, er temmelig epokegørende, siger Ole Spiermann.

Spørgsmålet om bilagene bliver dog først behandlet senere i sagen, beslutter landsretten. Dermed tilslutter retten sig det ønske, som Kammeradvokatens advokat Steffen Sværke kommer med.

- Vi mener, at man skal vente til efter hovedforhandlingen, siger Sværke. Han indleder forelæggelsen med blandt andet at fremlægge mails.

Desuden fremlægger han udkast til den såkaldte legal opinion - som er den rådgivning, Bech-Bruun gav til North Channel Bank.

- En del af sagen er jo, hvordan man forstår en legal opinion, påpeger Bech-Bruuns advokat Ole Spiermann undervejs.

En advokat hos Bech-Bruun fik som del af rådgivningen tilsendt en transaktionsmodel, som Steffen Sværke fremlægger i retten.

- Skatteforvaltningen mener, at det er en cirkelrelation uden aktier, siger Sværke.

North Channel Bank tilstod i september 2019 at have deltaget i bedrageri for 1,1 milliard kroner. Banken blev af Retten i Glostrup idømt en bøde på 110 millioner kroner.

Skattestyrelsen mener, at advokatfirmaet på den måde har medvirket til svindlen. Bech-Bruun afviser derimod at have gjort noget forkert og vil frifindes for at skulle betale erstatning.

Dømmes Bech-Bruun, kan det dog være, at de vil sende et erstatningskrav videre til banken. Det kom tirsdag til udtryk ved, at en advokat for banken var mødt op, da han var blevet varslet om et muligt søgsmål senere.

Der er stor interesse for sagen. Ekstra stole er båret ind i lokalet til de mange tilhørere til det første af flere end 20 retsmøder.

Sagen om udbytteskat kan føres tilbage til 2015. Dengang blev der slået alarm om formodet svindel med refusion af udbytteskat.

Statskassen blev lænset for samlet 12,7 milliarder kroner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.