Gamle forhør spøger i sag mod dansker tiltalt for færgedrab

Finsk anklager kæmper for at få grønt lys til at fremlægge afhøringer af dansker, der er frifundet for drab.

Nye beviser kan finde vej til ankesagen, hvor danske Herman Himle (billedet) sidste år blevet frifundet for drab og drabsforsøg om bord på "Viking Sally". Det sker dog kun, hvis landsretten i Finland godkender det. Byretten valgte at afvise anklagemyndigheden i samme spørgsmål. (Arkivfoto) <i>Lehtikuva/Reuters</i>

Nye beviser kan finde vej til ankesagen, hvor danske Herman Himle (billedet) sidste år blevet frifundet for drab og drabsforsøg om bord på "Viking Sally". Det sker dog kun, hvis landsretten i Finland godkender det. Byretten valgte at afvise anklagemyndigheden i samme spørgsmål. (Arkivfoto) Lehtikuva/Reuters

I retssagen om en knap 35 år gammel drabssag, hvor en tysk turist mistede livet på en færge mellem Sverige og Finland, er der endnu ikke sat punktum.

En dansk mand er ifølge den finske anklagemyndighed skyldig i at have dræbt den dengang 20-årige Klaus Schelke og udsat 22-årige Bettina Taxis for drabsforsøg om bord på "Viking Sally" en sommernat i 1987.

Ved den finske byret blev danske Herman Himle, der i dag er i 50'erne, dog frifundet for begge dele sidste år. Men det betyder ikke, at sagen mod ham er blevet lagt på hylden.

Tværtimod. Dommen blev anket, og fredag er endnu et juridisk kapitel blevet skrevet i sagen.

Det er sket i hovretten, der svarer til den danske landsret. Her argumenterede anklagemyndigheden for, at tre tidligere afhøringer af danskeren skal kunne fremlægges i ankesagen som bevis på danskerens skyld.

En dommer i byretten afviste sidste år at lade de tre afhøringer blive lagt frem. Det skyldes, at Herman Himle ikke havde en advokat ved sin side, da han angiveligt tilstod at have overfaldet det sovende par.

I retten fredag lød det fra specialanklager Heidi Röblom, at forbuddet mod at bruge beviserne bør ophæves i ankesagen, fordi Herman Himle var tilstrækkeligt informeret om sin ret til juridisk bistand.

Modsat gjorde forsvarer Martina Kronström det gældende, at Herman Himle blev stillet "ekstremt ledende" spørgsmål, og at en advokat ville have grebet ind. Herman Himle har også både før og siden nægtet at stå bag forbrydelsen.

Helt præcist drejer det sig om tre forhør i 2016 - den 7. januar, 17. august og 29. november.

De blev stablet på benene, efter at Herman Himle havde sendt en række sms'er til sin ekskone. Heri skrev han blandt andet, at han har begået drab uden at blive straffet for det.

Det var om natten den 28. juli 1987, at det unge, tyske par havde lagt sig til at sove i soveposer på helikopterdækket af "Viking Sally". Klaus Schelke vågnede aldrig igen, mens Betina Taxis fik varige mén af sine kvæstelser.

Med en slaggehammer blev de ifølge tiltalen slået i hovedet igen og igen.

Den første til at slå alarm om den blodige scene var en 18-årig dansk spejderdreng, der siden har ændret navn til Herman Himle.

I løbet af retsmødet fredag er flere vidner blevet hørt til omstændighederne ved de tre afhøringer.

Tre dommere ved hovretten skal nu vurdere spørgsmålet. Afgørelsen ventes den 31. august, oplyser Herman Himles danske forsvarer, Henrik Hasseris Olesen til Ritzau.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden