Indsat med autisme sad isoleret: Fik ikke krænket rettigheder

Indsat med autisme var isoleret og opkald med advokatfuldmægtig blev optaget. Men rettigheder er ikke krænket.

En mand med autisme sad i halvandet år isoleret under afsoningen af sin dom for bedrageri og momssvindel. Han har tirsdag fået afvist krav om erstatning. (Arkivfoto). <i>Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix</i>

En mand med autisme sad i halvandet år isoleret under afsoningen af sin dom for bedrageri og momssvindel. Han har tirsdag fået afvist krav om erstatning. (Arkivfoto). Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Det var ikke en krænkelse af menneskerettighederne, da en mand med autisme i halvandet år sad i isoleret under afsoningen af en dom for økonomisk kriminalitet.

Og det er heller ikke en krænkelse, at hans telefonsamtaler med en advokatfuldmægtig blev optaget.

Sådan lyder vurderingen fra Københavns Byret, som tirsdag har afsagt dom i sagen, som den nu 37-årige indsatte havde anlagt mod Kriminalforsorgen og Storstrøm Fængsel.

Derfor afvises hans krav om en erstatning på 75.000 kroner.

Hans autisme betyder, at han ikke kan kapere de mange sanseindtryk fra ansatte og medindsatte, der normalt er i et fængsel.

Men Kriminalforsorgen afviste en lægelig anbefaling om at overføre ham til en særlig institution, hvor han kunne afsone under forhold, der tager hensyn til hans autisme.

Han valgte derfor at sidde frivilligt i isolation, da han ikke kunne holde larmen ud fra de medindsatte eller ansatte.

Men Menneskerettighedskonventionen er ikke overtrådt, fastslår byretten.

- Retten lægger til grund, at (den indsatte, red.) under sin afsoning i Storstrøms Fængsel har fået tilbudt lægebehandling, når han har haft behov derfor, skriver retten blandt andet.

Advokat Claus Bonnez, der har ført sagen for den indsatte, fortæller, at han vil råde sin klient til anke dommen til landsretten.

- Menneskerettighedskonventionens siger, at det kan være sikkert at isolere folk, hvis man ikke har andre muligheder.

- Men de kunne have placeret ham i en institution, som er mere egnet til handicappede, og det har de ikke gjort, siger advokaten og tilføjer:

- De har masser af lægelig dokumentation på, at han var handicappet, og de har ikke givet ham de nødvendige rammer, som hans handicap nødvendiggjorde. Derfor var han tvunget til at gå i isolation.

Den indsatte har forklaret, at han på et tidspunkt fik et apoplektisk anfald en dag, hvor fangerne råbte rigtigt meget, og han fik lammelser, der forsvandt efter to-tre dage.

Han mener, at det var stressbetonet.

Under sagen har det også været en tvist, at telefonsamtaler mellem den indsatte i fængslet og advokatfuldmægtig Frederik Blicher Jepsen, som også har siddet med sagen, er blevet optaget.

Samtalerne er blevet optaget i overensstemmelse med reglerne, da den fuldmægtige ikke var mandens forsvarsadvokat. Men Claus Bonnez mener, at menneskerettighederne blev overtrådt.

- Menneskerettighedskonventionen siger, at alle advokater, advokatfuldmægtige og juridiske rådgivere har krav på at snakke i fortrolighed - uden at blive aflyttet. Det er ikke sket her, siger han.

Byretten fandt, at samtalerne er blevet optaget, men ikke aflyttet, og at der heller ikke her er overtrådt nogen menneskerettigheder.

I dag afsoner den 37-årige mand den sidste del af sin fireårige dom med fodlænke.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.