Kvinde i sag om hvidvask af milliarder vil ud af cellen

Østre Landsret ser på fængsling i sagen om hvidvask af 32 milliarder gennem Danske Banks filial i Estland.

Danske Banks filial i Tallin i Estland var en forrygende forretning. Men filialen blev lukket. I en advokatundersøgelse hed det i 2018 om en stribe danske kommanditselskaber, at alle var fundet mistænkelige. Politiet har siden rejst sigtelse om transaktionerne i kommanditselskaberne. Tre personer er sigtet. (Arkivfoto) <i>Ints Kalnins/Reuters</i>

Danske Banks filial i Tallin i Estland var en forrygende forretning. Men filialen blev lukket. I en advokatundersøgelse hed det i 2018 om en stribe danske kommanditselskaber, at alle var fundet mistænkelige. Politiet har siden rejst sigtelse om transaktionerne i kommanditselskaberne. Tre personer er sigtet. (Arkivfoto) Ints Kalnins/Reuters

Mistanken om hvidvask af milliarder af kroner er der ikke noget i vejen med. Men alligevel beder en kvinde tirsdag tre dommere i Østre Landsret om at blive løsladt fra sin fængselscelle.

I slutningen af december blev hun udleveret fra England, fordi hun sigtes for at have deltaget i massiv hvidvask gennem Danske Banks nu lukkede filial i Estland.

Sigtelsen drejer sig om 32 milliarder kroner, der blev kanaliseret gennem en stribe danske kommanditselskaber, som var kunder hos Danske Bank.

Siden december har hun været frihedsberøvet, men nu bør det være slut, mener hendes forsvarer, advokat Christian Kirk Zøllner.

- Ja, der er et mistankegrundlag, siger han i retsmødet.

Men der er ingen grund til at tro, at hun vil stikke af fra en kommende straffesag, mener han. Eller at hun på fri fod vil fortsætte med den kriminalitet, hun er mistænkt for. Dermed er der ikke grundlag for varetægtsfængslingen, mener han.

Den 49-årige kvinde flyttede til England i 2018. Sigtelsen angår aktiviteter på dansk jord fra 2008 og frem til 2016.

Aflytning af hendes telefon i 2020 viser imidlertid, at hun efter flytningen fortsat har rådgivet især russiske forretningsfolk på en måde, som ifølge anklagemyndigheden antyder kriminalitet. Dermed er der risiko for gentagelse, hvis hun slippes fri, lyder det.

Kvinden nægter sig skyldig. I landsretten tager hun plads ved en mikrofon for at besvare spørgsmål.

- Jeg elsker at networke, siger hun med russisk accent. Hun blev løst fra sit russiske statsborgerskab i 2012.

I Danmark var hun frem til 2011 beskæftiget med at stifte og administrere selskaber. Der blev i vidt omfang benyttet direktører, som intet havde med driften at gøre. De leverede bare et par underskrifter. En af dem, en litauisk håndværker, blev direktør i over 100 selskaber.

Under en aflyttet samtale fra 2020 forklarer hun en russisk mand, hvem der kan indsættes som direktør.

"Det kan være svigermors yndlingschauffør, det kan være hvem som helst," refererer en af anklagerne, senioranklager Rasmus Maar Hansen.

Politiet mener, at de mange milliarder, der strøg gennem selskaberne, stammer fra lovovertrædelser i Rusland og andre steder. Selskabernes ejere er selskaber på Cypern, De Britiske Jomfruøer, Seyschellerne, Belize og andre steder, som er kendt som skattely.

Kvinden fortæller tirsdag, at hun efter 2011 har rådgivet blandt andet russere, der ønsker hjælp til at begå sig i Vesteuropa. Hun har hjulpet med kontakt til personer på Cypern, Holland, Tyskland og andre steder.

- Men denne branche er officielt død med denne krig, siger hun med henvisning til Ruslands invasion af Ukraine.

Torsdag eftermiddag afgør landsretten, om den 49-årige kan blive løsladt - eventuelt mod at deponere sit pas og at stille kaution.

Også en anden kvinde, der er litauisk statsborger, er varetægtsfængslet i hvidvasksagen. Denne kvinde blev i maj 2021 dømt i en anden sag, der drejer sig om 140 millioner kroner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.