Landmand skal genskabe dige efter 12 år lang strid

I 2010 fik Kolding Kommune melding om et beskyttet dige, der var fjernet. Landsret idømmer landmand en bøde.

Vestre Landsret har afgjort en 12 år lang strid om et dige, som en landmand fjernede, selv om det var beskyttet. Manden skal betale en bøde og tvangsbøder fra næste år, hvis det ikke retableres. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup/Ritzau Scanpix</i>

Vestre Landsret har afgjort en 12 år lang strid om et dige, som en landmand fjernede, selv om det var beskyttet. Manden skal betale en bøde og tvangsbøder fra næste år, hvis det ikke retableres. (Arkivfoto). Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En årelang strid om et beskyttet dige i Vonsild-området er tirsdag blevet afgjort af Vestre Landsret.

Den 62-årige landmand, som fjernede diget, skal betale en bøde på 5000 kroner. Han skal desuden retablere diget inden december i år, hvis ikke han vil betale månedlige tvangsbøder på 2000 kroner.

Det er en stadfæstelse af Retten i Koldings dom fra maj sidste år, på nær at landmanden nu får en længere frist til at genskabe diget.

Sagen går tilbage til 2010, hvor Kolding Kommune fik en anmeldelse om, at der var blevet fjernet et beskyttet dige på landmandens ejendom.

Ifølge Sydøstjyllands Politi, der beskrev byrettens dom, har landmanden gennem forløbet nægtet, at der er tale om et beskyttet dige.

Sagen har været igennem en lang række instanser, før den tirsdag blev afgjort af landsretten. Både kommunen, Kulturstyrelsen og Miljø- og Naturklagenævnet har haft sagen, før den endte i retssystemet.

Der har også været anlagt civilt søgsmål mod Miljø- og Naturklagenævnet.

Desuden har sagen under behandlingen ved anklagemyndigheden været udsat flere gange. Det skyldtes, at landmanden anmodede om undersøgelse af anlæg af vejstrækning med videre. Det fortalte specialanklager Pernille Moesberg efter byrettens dom sidste år.

Fristen for at genskabe diget er blevet udskudt flere gange. Det første påbud kom i november 2012, hvor manden fik en frist til april 2013 til at retablere diget.

Hvis han ikke overholder landsrettens frist for at efterkomme påbuddet inden december, falder den første bøde i januar 2023.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden